Wie bouwt de sterkste brug van louter spaghetti en lijm? De TU Delft organiseert vandaag, 23 november 2005 voor de zesde keer de nationale Spaghetti Bruggenbouwwedstrijd. De winnende brug, van spaghetti met een brugdek van lasagne, zal tientallen kilo s moeten kunnen dragen.

De bouwmaterialen voor een brug bestaan uit een pak spaghetti, lasagne en lijm. De brug moet een overspanning hebben van 100 cm. Het totale gewicht van de brug moet liggen tussen de 250 en 950 gram (inclusief lijm en een belastinghaak). De bruggen worden vooraf aan de wedstrijddag gebouwd.

De beproeving met gewichten die aan de brug hangen is een spectaculaire aangelegenheid. De spaghetti vervormt mooi en de brug spat uiteindelijk onder luid gekraak uiteen. Om het geheel goed in beeld te brengen wordt het instorten van de brug herhaald door de opnames met een highspeed camera direct te tonen. De winnaar van dit onderdeel wint maar liefst 1.500 Euro.

s Ochtends strijden scholieren tegen elkaar, s middags nemen studenten en professionals het tegen elkaar op.

De teambouwwedstrijd is ook een bekend jaarlijks onderdeel. De opdracht blijft geheim tot de dag zelf. Het spannende is dat de constructie binnen drie uur ter plekke gebouwd moet worden. Het team dat de lichtste constructie kan bouwen die een bepaald gewicht kan dragen heeft gewonnen. Het winnende team kan enkele honderden euro s verdienen.

Na een lekkere Spaghettilunch, vanaf 13.00 uur, worden de constructies getest. Om 16.00 uur sluiten we de dag af met een borrel. Gisteren merkte staatssecretaris van Onderwijs Rutte op dat studenten harder moeten werken en minder plezier moeten maken.

bron: TU Delft

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular