Schoolgaande kinderen kosten behoorlijk wat geld. Volgens recente berichten
worden ook de schoolboeken weer duurder. Niettemin mogen ouders zich gelukkig prijzen dat hun kind geen tovenaar wil worden. Want op Zweinstein, de school van tovenaarsleerling Harry Potter, zijn de boeken weliswaar niet zo duur, maar in combinatie met overige schoolspullen bedragen de kosten per leerling maar liefst zo'n 2.500 euro. Zo blijkt uit berekeningen van GWK Travelex.

Geïnspireerd door en voor een belangrijk deel gebaseerd op de Harry Potter-boeken en interviews met schrijfster J.K. Rowling, heeft een team van valuta-experts van GWK Travelex een wisselkoers berekend voor het tovenaarsgeld dat de leerlingen van Zweinstein gebruiken. Zo is er een omrekensysteem ontwikkeld om bronzen knoeten, zilveren sikkels en gouden galjoenen om te rekenen naar euro's.

Valuta uit een andere wereld
Saskia van Opijnen, algemeen directeur GWK Travelex, verklaart: 'Het is onze specialiteit om wisselkoersen te berekenen voor alle valuta's die momenteel in omloop zijn, en zelfs voor sommige muntsoorten die niet langer gebruikt worden. Maar dit is de eerste keer dat we ons bezighouden met een valuta uit een andere wereld. Ik kan niet anders zeggen dan dat tovenaarsgeld een behoorlijk robuuste muntsoort is, die op de internationale geldmarkten niet zou misstaan. Overigens hebben we momenteel geen plannen om knoeten, sikkels en galjoenen te introduceren op onze wisselkantoren, maar we bieden wel vrijwel alle andere valuta's aan, van de Estlandse kroon tot de Hongaarse forint en de Zuid-Koreaanse won.'

Wisselkoers
Volgens de wisselkoers van GWK Travelex hebben de drie munten uit de Harry Potter-boeken de volgende waarde: 1 bronzen knoet = 0,02 euro; 1 zilveren sikkel = 0,43 euro; 1 gouden galjoen = 7,39 euro. Aan de hand van de omrekentabel en de prijzen die in de boeken worden genoemd, heeft GWK Travelex berekend dat het 2.279,97 euro zou kosten om de standaarduitrusting voor een tovenaarsleerling aan te schaffen. Deze bestaat onder meer uit een toverstaf (7 galjoenen oftewel 51,73 euro), boeken voor een heel schooljaar (2 galjoenen, 14 sikkels en 3 knoeten maakt 20,86 euro), een tovenaarsmantel voor 5,16 euro(12 sikkels) en de onontbeerlijke bezem voor 2.217 euro (300 galjoenen voor een heuse Vuurflits). Als we toverdrankingrediënten, tovenaarshulpjes en andere benodigdheden
meerekenen, komt er nog eens bijna 300 euro bij. Een zwarte kat is te koop voor nog geen 60 euro (8 galjoenen), een zilveren eenhoornhoorn kost 155,19 euro (21 galjoenen) en voor een omniscoop, onmisbaar bij het bekijken van zwerkbalwedstrijden, moet u in de winkel zo'n 73,39 euro neertellen (10 galjoenen).

Euro's omrekenen naar Tovenaarsgeld
Met het omrekensysteem kunnen ook euro's worden omgerekend in Tovenaarsgeld. Zo heeft GWK Travelex berekend dat het de zwerkbalteams van Zweinstein zo'n 28 miljoen galjoenen zou kosten om David Beckham te contracteren. Schrijfster J.K. Rowling heeft met de wereldwijde verkoop van Harry Potter tot nu toe 150 miljoen galjoenen verdiend en een exemplaar van het boek Harry Potter en de Orde van de Feniks kost omgerekend 2 galjoenen, 15 sikkels en 13 knoeten.

bron:GWK Travelex