Het Van Gogh Museum en het Rijksmuseum sluiten 2005 succesvol af met respectievelijk 1,4 miljoen en 840.000 bezoekers. Daarmee trokken de twee grote musea aan het Museumplein in Amsterdam het afgelopen jaar ruim 2 miljoen bezoekers. 2006 belooft een bijzonder jaar te worden. In het kader van Rembrandt 400 presenteren het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum gezamenlijk een unieke tentoonstelling in het Van Gogh Museum: Rembrandt-Caravaggio.

Van Gogh Museum
Met ruim 1,4 miljoen bezoekers in 2005 kan het Van Gogh Museum van een absoluut topjaar spreken. Het is het op een na hoogste aantal ooit behaald sinds de opening van het museum in 1973. Alleen in 2002, het jaar waarin de Van Gogh & Gauguin-tentoonstelling was te zien, lag dit aantal hoger. Toen bezochten 1,6 miljoen bezoekers het museum. Met de behaalde 1,4 miljoen handhaaft het Van Gogh Museum opnieuw zijn positie van best bezochte museum van Nederland.
Succesvolle exposities als Egon Schiele (25 maart t/m 19 juni), Van Gogh tekenaar (2 juli t/m 18 september) en de familietentoonstelling Beestachtig mooi (5 oktober t/m 5 februari 2006) dragen bij aan het buitengewone resultaat van 2005. Ook de inspanningen die het museum samen met promoting partner Rabobank verricht om meer Nederlandse bezoekers naar het museum te halen (zoals de vrijdagavondopenstellingen, de Van Gogh Museumbus en Beestachtig mooi), leveren hun vruchten op.
Rijksmuseum
In totaal hebben meer dan 1 miljoen mensen van de collectie van het Rijksmuseum kunnen genieten, ondanks dat het museum gedeeltelijk geopend is. Ruim 840.000 mensen bezochten in 2005 Rijksmuseum, De Meesterwerken, de presentatie topstukken uit de Gouden Eeuw in de Philipsvleugel van het museum. Dit is meer dan in 2004 (810.000) en ruim boven verwachting. Het aandeel Nederlands bezoek is daarbij met 7% gestegen (35 % van het totale bezoek aan het Rijksmuseum), wat mede te danken is aan de tentoonstelling Schitterend Satijn; Het beste van Gerard ter Borch (10 juni t/m 4 september). De satellietmusea in Nederland, België en Duitsland en de dependance van het Rijksmuseum op Schiphol werden ook goed bezocht. In het Rijksmuseum Amsterdam Schiphol kwamen ruim 150.000 mensen naar de verschillende tentoonstellingen. De internationaal reizende Gouden Eeuw-tentoonstelling die het Rijksmuseum maakte trok dit jaar in Melbourne 220.000 bezoekers en is op dit moment in Japan te zien.
Rembrandt-Caravaggio samenwerkingsproject Rijksmuseum en Van Gogh Museum in 2006
Ter gelegenheid van Rembrandts 400ste geboortejaar in 2006 presenteren het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum in het Van Gogh Museum een bijzondere confrontatie tussen de twee genieën van de barokke schilderkunst: Rembrandt van Rijn en zijn Italiaanse evenknie Caravaggio. Voor het eerst wordt een tentoonstelling georganiseerd met werken van deze twee meesters van het licht. Ruim 30 monumentale schilderijen afkomstig uit diverse internationale musea bieden een visueel spektakel met krachtige beelden vol liefde, emotie en passie. Topstukken van Caravaggio zijn voor het eerst sinds 1952 in Nederland te zien.

Rembrandt-Caravaggio is alleen in Amsterdam te zien, van 24 februari tot en met 18 juni 2006. De Rabobank is hoofdsponsor van dit unieke samenwerkingsproject tussen het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum.
bron:Van Gogh Museum