GroenLinks heeft al ruim 43.000 handtekeningen opgehaald tegen lange diertransporten. Met dit burgerinitiatief wil GroenLinks een einde maken aan de beestachtig lange diertransporten in Europa. De Europese Grondwet geeft burgers deze mogelijkheid om het beleid te beïnvloeden.

De Grondwet geeft burgers het recht om zelf een wetsvoorstel op de Europese agenda te zetten. De EU moet een burgerinitiatief met à©à©n miljoen handtekeningen in behandeling nemen. De Groene partijen in Europa maken nu alvast gebruik van dat nieuwe recht. Wij willen niet dat de burger deze mogelijkheid nog verliest.

De Groene partijen hebben daarom samen een burgerinitiatief gelanceerd over diertransporten. Levende dieren worden in Europa over lange afstanden getransporteerd. Dat gebeurt op beestachtige wijze. Dicht opeengepakt reizen miljoenen varkens jaarlijks meer dan 30 uur van Nederland naar Italië en Spanje. Bij aankomst worden ze vetgemest of geslacht, om als plakjes rauwe ham terug te keren naar Nederland. De dieren hebben zwaar te lijden onder die transporten. Wij willen daar een eind aan maken. Onze eis aan Europa is: geen diertransporten van meer dan 8 uur of 400 kilometer; en adequate controle op de naleving van de regels ter bescherming van dieren tijdens veetransporten.

Ook in andere Europese landen zijn de Groene partijen bezig met het verzamelen van de benodigde handtekeningen. GroenLinks heeft na de afgelopen campagneweken al ruim 43.000 handtekeningen opgehaald. Alleen in Nederland hebben we dus al ruim 4% van de benodigde handtekeningen, terwijl Nederland slechts 3% van de inwoners van de Europese Unie telt. Omdat de campagne pas enkele weken op volle toeren draait, verwachten wij dat we in Europa samen de vereiste 1 miljoen handtekeningen kunnen halen.

Zodra de Europese Grondwet in werking treedt, zullen we het voorstel zo snel mogelijk indienen. Haalt deze Grondwet het niet, dan is ook dit burgerinitiatief helaas van de baan. Het is niet duidelijk wat er dan gebeurt, maar wij willen dat het burgerinitiatief dan een voldongen feit is, mede door deze actie. Wij rekenen er op dat geen politicus de burger deze mogelijkheid dan nog zal willen ontnemen. De discussie die door het referendum op gang is gekomen, laat juist zien dat we de bevolking meer bij Europa kunnen à©n moeten betrekken.

bron:GroenLinks