IDC-onderzoek geeft aan dat bedrijven cloud zien als oplossing voor belangrijke IT-problemen

Vianen, 3 oktober 2012 - Maar liefst 72 procent van de Nederlandse bedrijven heeft inmiddels een budget gecreëerd voor cloud computing, blijkt uit een onderzoek dat IDC in opdracht van T-Systems heeft gehouden onder Nederlandse CIO‘˜s en IT-managers. Grote Nederlandse bedrijven zien de cloud niet langer als een hype. Zij geven cloud computing op zich weliswaar geen topprioriteit, maar zij zien in het gebruik van cloud services wel een nuttig hulpmiddel om belangrijke problemen in hun organisatie en IT-strategie op te lossen.

Betere toegang
Van de ondervraagde CIO‘˜s en IT-managers beschouwt 41 procent cloud computing als een goede oplossing om eindgebruikers een betere toegang tot bedrijfsgegevens te verschaffen. Slechts 17 procent ziet in cloud computing een aanpak om tot lagere IT-kosten te komen. Meer dan de helft van de ondervraagde CIO‘˜s en IT-managers is zelf actief gebruiker van cloud services en heeft cloud-diensten opgenomen in hun ICT-aanpak. De investeringen in cloud services concentreren zich vooral op e-mail en collaboratie-tools, terwijl front-office oplossingen zoals CRM voor de komende tijd hoog op de prioriteitenlijstjes staan.

Volwassen markt
à¢â‚¬Å“Het onderzoek laat belangrijke verschuivingen zien ten opzichte van onze eerdere rapportagesà¢â‚¬, zegt IDC-analist Mette Ahorlu. à¢â‚¬Å“We zien duidelijk dat de Nederlandse markt voor cloud services volwassen is geworden. Bovendien laat het onderzoek goed zien dat CIO‘˜s en IT-managers vooral kijken naar de impact die cloud computing heeft op de business.à¢â‚¬

SLA en compliance
Het IDC-onderzoek geeft verder aan dat security nog altijd een belangrijke bron van zorg is voor Nederlandse bedrijven. Daarbij valt op dat security nu breder wordt gedefinieerd. De ondervraagde CIO‘˜s en IT-managers kijken niet langer uitsluitend naar gegevensbescherming, maar richten hun aandacht nu ook op beschikbaarheid, Service Level Agreements (SLA) en compliance. De belangstelling van Nederlandse bedrijven gaat voor bedrijfskritische applicaties vooral uit naar private en hybride cloud-modellen.

Externe ondersteuning
Opmerkelijk resultaat uit het onderzoek is ten slotte dat Nederlandse CIO‘˜s en IT-managers aangeven dat zij voor cloud-projecten in de regel een beroep doen op externe consultants en ondersteuning. Daarbij hebben zij een voorkeur voor datacenterspecialisten die infrastructuur cloud services aanbieden. Opvallend is bovendien dat Nederlandse bedrijven in toenemende mate bereid zijn om voor cloud-implementaties met meerdere service providers te werken.

Over Deutsche Telekom AG
Deutsche Telekom is een van de grootste leveranciers van geïntegreerde telecommunicatiediensten ter wereld, met ongeveer 129 miljoen mobiele klanten, ongeveer 34 miljoen vaste lijnen en ruim 17 miljoen breedbandaansluitingen (cijfers 31 december 2011). De Groep levert producten en diensten voor vaste netwerken, mobiele communicatie, internet en IPTV voor consumenten, en ICT-oplossingen voor zakelijke klanten en grote ondernemingen. Deutsche Telekom is actief in meer dan 50 landen en heeft wereldwijd ongeveer 235.000 werknemers. In het boekjaar 2011 realiseerde de Groep 58,7 miljard euro aan inkomsten, waarvan meer dan de helft buiten Duitsland (cijfers 31 december 2011).

Over T-Systems
T-Systems heeft een wereldwijde infrastructuur van datacenters en netwerken, en levert daarmee informatie- en communicatietechnologie (ICT) aan multinationals en publieke instellingen. T-Systems biedt geïntegreerde oplossingen voor zakelijke en maatschappelijke netwerken. Dankzij een combinatie van industrie-expertise en ICT-innovatie voegen de 48.200 medewerkers van T-Systems aantoonbare waarde toe aan de kernactiviteit van klanten over de hele wereld. In het boekjaar 2011 genereerde T-Systems circa 9,2 miljard euro aan inkomsten.  à¢â‚¬¨Kijk voor meer informatie op www.t-systems.nl.

Contact
T-Systems Nederland B.V.
Media Relations
Mariëlle van der Werf
Tel.: 0347 327 327
E-mail: [email protected]