Alkmaar was dit weekeinde dà© tangohoofdstad: 250 tanguero's en tanguera's bezochten op 24, 25 en 26 juni Tango àƒÆ’  la Carte in Kunsteyssen, de oude kaasfabriek in Alkmaar. In totaal registreerde de Stichting Tango Art bijna 1000 bezoekers over de 17 activiteiten van Tango àƒÆ’  la Carte.

Naast de bezoekers uit Noord-Holland Noord kwamen ook bezoekers uit de rest van Nederland, Duitsland en België op het festival af. Zij werden aangetrokken door het veelzijdige programma met internationaal bekende artiesten, met naast dans ook aandacht voor andere tango cultuur.

Natuurlijk hoogtepunt was de Noche de Tango op zaterdagavond, waar de oude maestro Alfredo Marcucci met zijn Sexteto Veritango met gepassioneerde tango's alle bezoekers langdurig wist te verleiden tot de dansvloer. Deelnemers hadden zich daarop kunnen voorbereiden in tango en Neo-tango workshops en masterclasses. Ralph de la Rie en Diana Aldenzee, en later Claudia Jakobsen en Jorge Fatauros demonstreerden de bezoekers de tangodans op hoog niveau. Eerder op de avond gaven Kees Wieringa en Finn Mà¶ricke een serieuze invulling van de Tango en tango-gerelateerde klassieke muziek op vleugel en viool. Een staande ovatie mochten zij in ontvangst nemen.

John Lanting bracht een geïnspireerd avondprogramma waarbij hij vanuit eigen ervaringen de ontwikkeling van de tango wist neer te zetten. Tango was ook aanwezig in het door Asociacià³n de Carlos Gardel gepresenteerde herdenkingsdiner vanwege de 70e sterfdag van Carlos Gardel ´ de legendarische tango-zanger ´ en in de permanente tentoonstelling van driedimensionale schilderijen Tango Suite van de hand van Juan Tajes.
 
Zondag stond in het teken van uitstapjes naar andere dansvormen. Flamenco en Chacarera (een Argentijnse rei-dans) werden in workshops bezocht. Aansluitend was de afsluitende salon met Pablo Dobal, Orlando Mià±o en Enriche Firpi. Deze rasartiesten zorgden met een warmbloedige begeleiding van de dansoptredens van Daniel Pascual & Eugenia Moyano voor een spetterende afsluiting van Tango àƒÆ’  la Carte in Latijns-Amerikaanse sfeer.

Tango àƒÆ’  la Carte werd mogelijk gemaakt door grote inzet van alle vrijwilligers van Kunsteyssen en Tango Art, subsidie van de gemeente Alkmaar en bijdragen van diverse sponsors (Sorko en Swane, Schenkeveld Loomans, Comes ontwikkeling en advies, Provadja, Hugo de Jong piano's en Vleugels, Tamis wijnen en De Tangostudio.

bron:Stichting Tango Art