De Nederlandse marineschepen Hr.Ms. De Zeven Provinciën en Hr.Ms. Amsterdam zijn sinds zondag weer volop in actie voor Task Force 150, dat onderdeel uitmaakt van Operatie Enduring Freedom. Gisteren werd direct al een zogenoemde boarding uitgevoerd door twee speciale teams van De Zeven Provinciën. Een vissersbootje dat niet op een oproep reageerde, kreeg een zwaarbewapend team van het Korps Mariniers aan boord. Er bleken geen verdachte zaken op de Dhow.

Hr.Ms. De Zeven Provinciën fungeert sinds 12 december als vlaggenschip van de maritieme eenheid. Het luchtverdedigings- en commandofregat (LCF) en de Amsterdam kenden vorige week een korte rustperiode in de haven van Abu Dhabi, de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten. Daar kon ook een probleem met de gasturbine worden bekeken. Een van de Rolls Royces bleek defect en wordt door de fabrikant aan een nader onderzoek onderworpen. "Geen probleem", zegt de commandant van het schip, kapitein-ter-zee Maarten Stenvert, "dat we wat snelheid missen vormt geen bedreiging voor onze operaties. We houden de gang er goed in."
Task Force 150 staat tot april onder leiding van de Nederlandse commandeur Hank Ort. Het vlootverband, in wisselende samenstelling en omvang, patrouilleert in de Arabische Zee, het noordelijk deel van de Arabische Zee, de Golf van Oman, de Golf van Aden, delen van de Indische Oceaan en de Rode Zee. Drie belangrijke knooppunten zijn het Suezkanaal, Bab el Mandeb en Straat van Hormoez, waar zo'n vijftig procent van de wereld-olieproduktie door wordt vervoerd. Er zijn drie hoofdtaken voor CTF-150 onder Maritime Security Operations (MSO), te weten smokkel van goederen en personen van terroristische organisaties, het verzorgen van veilige doorvaart van het scheepsverkeer en het voorkomen van aanslagen op zee.
bron:MinDef