In Diergaarde Blijdorp is door een dierenarts een onager, een wilde ezel, geëuthanaseerd wegens ernstige ziekteverschijnselen. Bij de sectie van het dier bestond een sterke verdenking van tuberculose (tbc).

Tbc is besmettelijk voor dieren en mensen. Om welke vorm van tbc het gaat is op dit moment nog niet bekend. De VWA en de GGD zijn in samenwerking met Diergaarde Blijdorp een onderzoek gestart waaruit dit zal blijken. Pas dan kan ook een definitieve diagnose worden gesteld en is bekend of besmetting heeft plaatsgevonden.

De Voedsel en Waren Autoriteit(VWA) onderzoekt alle dieren die contact gehad hebben met de onager. De GGD onderzoekt de mensen die de onager en de directe contactdieren -drie andere onagers en twee kamelen- hebben verzorgd. Tbc wordt meestal overgebracht door aanhoesten en niezen van een besmet persoon of dier. Daarvoor is relatief nauw contact nodig. In de open lucht worden de bacteriën snel onschadelijk. Daarom bestaat er voor het publiek dat de afgelopen maanden Diergaarde Blijdorp heeft bezocht geen risico.

bron:VWA