In het kader van het 750-jarig bestaan van Steenwijk wordt op 9 september in Villa Rams Woerthe, het voormalig gemeentehuis van Steenwijk, de tentoonstelling Eskaf blijft verrassen geopend met aardewerk uit de Eerste Steenwijker Kunst Aardewerk Fabriek. Bij de expositie verschijnt een catalogus met dezelfde titel, geschreven door Wim Spitzen en Antoine Verschuren en geproduceerd door stichting IJsselacademie te Kampen.

De ESKAF werd in 1919 opgericht met nobele motieven. De stichters wilden werkgelegenheid scheppen en daarnaast mooi, stijlvol aardewerk fabriceren met artistieke pretenties. Veelzijdige kunstenaars verbonden hun naam aan de objecten, zoals beeldhouwer Hildo Krop, glazenier Willem Bogtman en architect Cornelis van der Sluys. De ESKAF-producten waren niet bedoeld voor een elite, maar voor iedereen, ook voor mensen met een smalle beurs. In 1927 werd de fabriek overgeplaatst naar Huizen; zij heeft bestaan tot 1934.

In 1985 werd in het Stedelijk Museum in Amsterdam de tentoonstelling Industrie en Vormgeving 1850-1950 georganiseerd. Hier werd werk getoond van de vijf belangrijkste kunstaardewerkfabrieken van Nederland, waaronder de ESKAF. Na de grote ESKAF-overzichtstentoonstelling in museum Princessehof in Leeuwarden (in 2000) is de bekendheid van de hoogwaardige ESKAF-producten verder gestegen en de belangstelling ervoor toegenomen.
Na de laatste expositie zijn tientallen, tot dan toe onbekende modellen, tegels en andere delen bouwceramiek ontdekt, die in toenemende mate gewaardeerd worden. Reden om een nieuwe tentoonstelling in te richten en een nieuwe catalogus te presenteren.

Eskaf blijft verrassen. Een overzicht van recente vondsten is de 178ste publicatie van de IJsselacademie, die zich heeft gespecialiseerd in de taal en de geschiedenis van Noordwest-Overijssel. Het boek is vanaf 10 september te koop bij de erkende boekhandel, bij de Academie zelf en bij de expositie, die tot en met 9 oktober dagelijks kan worden bezocht, met uitzondering van de vrijdag. Openingstijden zijn van 11.00 tot 16.00 uur, de toegang is gratis.

bron:IJsselacademie