In het Techniek Museum Delft opent op zaterdag 10 september 2005 de tentoonstelling 'Gaudà­, constructie van verleiding', over de wereldberoemde Spaanse architect Antonio Gaudà­. Het is een van de evenementen vanwege het 100-jarig bestaan van de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft en tevens onderdeel van de Open Monumentendag.

De tentoonstelling in het Techniek Museum bevat onder meer een serie lichtdrukken met grootschalige ontwerp- en werktekeningen van de Sagrada Familia en beeldmateriaal van de nieuwste technieken die gebruikt worden bij de voltooiing van de beroemde kathedraal. De bouwwerken van de geniale uitvinder en ontwerper Antonio Gaudà­ behoren tot de verleidelijkste werken uit de wereldarchitectuur. Met hun beeldende kracht, bijzondere materiaalgebruik en krachtige kleuren appelleren ze direct aan onze zinnelijkheid. Gaudà­ bereikte dat door zijn grote bouwtechnische kennis en het ontwikkelen en toepassen van bijzondere hulpmiddelen. Een mooi voorbeeld daarvan is het hangmodel met aan het plafond gehangen draden, die door er aan gehangen gewichtjes een bepaalde vorm aannemen en zo de hoofdconstructie van een gebouw vormen waarin alleen maar drukkrachten optreden. Daardoor was Gaudi in staat complexe gebouwen te maken met uiterst slanke constructies.

Gaudà­'s bekendste en meest imposante bouwwerk, waaraan hij tot aan het laatst werkte, is de Sagrada Familia kathedraal in Barcelona. Nog steeds zijn bouwkundige wetenschappers bezig met moderne middelen het gebouw te voltooien. Voorafgaand aan de tentoonstelling zullen op vrijdag 9 september twee van deze wetenschappers daarover lezingen houden. De eerste is professor Mark Burry, Professor of Innovation and Architecture aan het Royal Melbourne Institute for Technology. Hij vertaalt de meetkundige principes die Gaudà­ ten grondslag legde aan het ontwerp van de kerk in computermodellen. Deze vertellen de uitvoerders precies hoe zij het beton moeten storten of de steen moeten zagen of houwen. Burry zal op de Faculteit Bouwkunde aan de hand van computeranimaties laten zien hoe deze modellen tot stand zijn gekomen.

De tweede spreker is dr.arq. Jordi Bonet Armengol, die in 2000 werd aangewezen als hoofdarchitect van de Sagrada Familia. Zijn vader Luà­s Bonet Gari heeft tot op de leeftijd van 91 aan de Sagrada Familia gewerkt en is een van de weinigen die nog met Gaudà­ heeft samengewerkt. De tachtiger Bonet werkt nog elke dag aan de Sagrada Familia, in de hoop binnen enkele jaren de kerk geheel overdekt te hebben. Na deze lezing zal dr.ir. Jan Molema van de TU Delft, namens de sponsor Stichting Analyse van Gebouwen, aan Bonet een exemplaar overhandigen van het boek 'Gaudà­, constructie van verleiding'. Dit boek bevat een overzicht van een halve eeuw bouwkundig onderzoek aan het werk van Gaudà­.

bron:TU Delft