Burgemeester drs. Marie. van Rossen van Alkmaar opent op 10 oktober om 17.00 uur de tentoonstelling ´Hiroshima en Nagasaki, waarschuwing voor de toekomst'. Deze tentoonstelling toont de verschrikkelijke gevolgen van de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki en de strijd voor nucleaire ontwapening. De tentoonstelling wordt georganiseerd door "Burgemeesters voor Vrede", een initiatief van burgemeester Akiba van Hiroshima. Ook de gemeente Alkmaar heeft zich bij deze organisatie aangesloten. De expositie is van 10 tot 21 oktober 2005 te bezichtigen in het Stadskantoor van Alkmaar, Mallegatsplein 10.

Kernwapens en "Burgemeesters voor Vrede"
De wereldwijde beweging van burgemeesters - "Mayors for Peace" - geleid door burgemeester Akiba van Hiroshima, heeft tot doel om regeringen van de kernwapenstaten en hun bondgenoten op het pad naar nucleaire ontwapening te brengen. Een van de activiteiten van de organisatie is de expositie van een tentoonstelling in de betrokken gemeentes. Deze tentoonstelling toont de verschrikkelijke gevolgen van de twee atoombommen die op Hiroshima en Nagasaki werden afgeworpen door Amerikaanse bommenwerpers. 200.000 Japanners stierven onmiddellijk. Duizenden anderen stierven aan de gevolgen van radioactieve straling in de jaren daarna. Nu, 60 jaar later, herbergt onze wereld nog steeds vele duizenden kernwapens, die binnen een kwartier gelanceerd kunnen worden. Een deel van de tentoonstelling geeft  aandacht aan deze huidige, actuele dreiging. Een ander deel toont de inzet van non-gouvernementele organisaties om het tij te keren.
De tentoonstelling is gemaakt door Nihon Hidankyo, de Japanse federatie van A- en H-bom slachtofferorganisaties.

Burgemeestersverklaring
Na het officiële openingswoord van de burgemeester van Alkmaar op 10 oktober geeft een vertegenwoordiger van de Nederlandse organisatie "Burgemeesters voor Vrede" een toelichting op de tentoonstelling. Vervolgens ondertekent burgemeester Van Rossen de "Mayors Statement"', waarmee de deelnemende burgemeesters verklaren achter de campagne te staan voor een kernwapenvrije wereld. Naast Alkmaar zijn ook Amsterdam, Haarlem, Den Haag, Rotterdam, Arnhem, Tilburg en Utrecht bij de organisatie "Burgemeesters voor Vrede" aangesloten.

bron:Gemeente Alkmaar