Ruim negentig militairen van het Nederlandse militaire noodhospitaal keren dinsdag 17 januari terug op vliegbasis Eindhoven. De militairen die morgen terugkeren zijn hoofdzakelijk afkomstig van 1 Logistieke Brigade (1 Logbrig) van de Koninklijke Landmacht. De commandant van 1 Logbrig, brigade-generaal Rob Knol, ontvangt de
militairen. De groep bestaat uit chirurgen, anesthesisten, gipsmeesters, verplegers en personeel nodig voor de instandhouding van het noodhospitaal. In totaal hebben ruim 110 militairen sinds november een bijdrage geleverd aan de humanitaire missie in Pakistan.
Het Nederlandse militaire noodhospitaal (het NATO Military Relief Hospital) verleent sinds begin november 2005 humanitaire noodhulp aan de Pakistaanse bevolking in de wijde omgeving van Bagh. In het NATO Military Relief Hospital werden ruim 4.600 patiënten geholpen. Nog eens 3.300 slachtoffers werden behandeld bij de vele dagelijkse bezoeken aan dorpen in de wijde omgeving van Bagh.
Het patiëntenaanbod varieerde van verwondingen als gevolg van de aardbeving zoals fracturen, verwaarloosde botbreuken en brandwonden tot heugelijke zaken zoals geboortes. Het grote aantal patiënten werd onder meer veroorzaakt doordat lokale ziekenhuizen door de aardbeving volledig vernield waren. Ook vanuit vluchtelingenkampen wisten de Pakistaanse slachtoffers het Nederlandse noodhospitaal te vinden.8 oktober 2005 werd Pakistan zwaar getroffen door een aardbeving met de kracht van 7.6 op de schaal van Richter. Op verzoek van de Pakistaanse regering heeft de NAVO op 21 oktober toegezegd humanitaire noodhulp te verlenen. Nederland besloot  daaraan bij te dragen met een militair veldhospitaal van een Mariniersbataljon, op dat moment werkzaam in Noord-Afghanistan. In november nam de Koninklijke Landmacht de missie van de Mariniers over.

Het Nederlandse noodhospitaal heeft haar werkzaamheden overgedragen aan civiele hulpverleningsinstanties, non-gouvernementele organisaties en de plaatselijke autoriteiten die momenteel in het gebied opereren. De laatste functionarissen worden eind januari terug verwacht.
bron:MinDef