Maandag 7 augustus rijdt een Thalys voor de eerste keer door de HSL-tunnel onder het Groene Hart. De Thalys zal naar verwachting elke ochtend één keer heen en weer rijden op het HSL-tracé tussen het Ringvaart Aquaduct en Benthuizen met een snelheid van maximaal 120 kilometer per uur. Vervolgens worden de rest van de dag de detectietesten in de tunnel Groene Hart uitgevoerd.

Bij deze testen rijdt de trein op lage snelheid door de tunnel om te zien of de stilstanddetectie in de tunnel functioneert. Dit is een signaal dat wordt afgegeven als de trein in de tunnel tot stilstand komt. Op zaterdagochtend 12 augustus vertrekt de Thalys naar België waar alle apparatuur wordt ingebouwd om de andere testen uit te kunnen voeren. In september komt de trein volledig uitgerust met testapparatuur dan weer terug op het HSL-tracé tussen Rotterdam en Hoofddorp om testen op hogere snelheid uit te voeren.

 Wie de  testtreinen van dichtbij wil ‘spotten’, kan zich daarvoor het best – want het veiligst – opstellen op een van deze twee locaties:
Viaduct in N446 over HSL-Zuid en A4 (vlakbij Informatiecentrum HSL-A4).
Ten zuiden van de Boortunnel onder het Groene Hart, vanaf de Hogeveenseweg (N209). Auto parkeren bij benzinepomp. Aan de overkant ligt HSL-baan op maaiveld (de zogeheten zettingsvrije plaat)

bron:HSL Zuid