De politie heeft met de aanhouding van 10 jongeren een groot aantal vernielingen in Apeldoorn opgelost. De daders hadden het vooral voorzien op het vernielen van ruiten en het kapot trappen van autospiegels in het weekend. De politie constateerde tijdens het onderzoek dat van de vele tientallen vernielingen die de daders bekend hebben, maar in heel weinig gevallen aangifte is gedaan. Dat bemoeilijkte het onderzoek.

De politie kwam de daders op het spoor naar aanleiding van vernielingen rond de van Voorthuyzenschool aan de Heuvellaan in Apeldoorn. Al lange tijd werden daar vernielingen gepleegd, o.a. werden tientallen ruiten vernield. Naast de schade leverde dat ook gevaarlijke situaties op voor leerlingen, bijvoorbeeld door glasscherven op het schoolplein. Samen met de school is veel energie gestoken in het voorkomen van deze overlast. Naast maatregelen op het schoolplein hield de politie extra toezicht en werd ook regelmatig op daders gepost. Uiteindelijk hebben deze inspanningen vorige week geleid tot de aanhouding van in totaal 10 jongeren in de leeftijd van 16 tot 18 jaar, allen uit Apeldoorn. Tijdens de verhoren bekenden ze vele tientallen vernielingen, meestal gepleegd in het weekend en in wisselende samenstelling van de groep. Veel vernielingen werden gepleegd in de Parken, o.a. de Koning Lodewijklaan, Koninginnelaan, Generaal van Heijdenlaan, Heuvellaan en in de omgeving van het Oranjepark en Wilhelminapark. Maar ook in Kerschoten, de Donkenbuurt, winkelcentrum de Mheen en op het Mercatorplein werden vernielingen gepleegd.
Weekeinde
Vooral het vernielen van autospiegels was populair bij de groep. Maar ze bekenden ook de vernieling van veel ruiten bij de school, graffity, enkele  brandstichtingen in containers en vernielingen aan bloempotten, vazen, plantenbakken en borden langs wegen en in tuinen. Ze bekenden ook een aantal vernielingen in het weekend van 25 maart, toen jongeren vanaf het centrum van Apeldoorn een spoor van vernielingen trokken door Apeldoorn. De jongens gaven aan dat ze geen bijzondere reden hadden om de vernielingen te plegen. Het kwam voort uit groepsgedrag, onder invloed van alcohol, soms in combinatie met het gebruik van drugs. Doordat ze onder invloed van alcohol en drugs waren konden de jongens zich niet alle vernielingen meer herinneren. Dat bemoeilijkte het onderzoek, want de politie constateerde dat maar in heel weinig gevallen aangifte was gedaan van de vernielingen. Dat maakte het lastig om de jongens te confronteren met vernielingen die ze zich niet meer konden herinneren of misschien niet uit zichzelf wilden bekennen. Daarom is in de week van het onderzoek in de Parkenbuurt huis aan huis een brief verspreid, waarin slachtoffers werden opgeroepen alsnog aangifte te doen.
Weinig aangiften
Helaas heeft dit bijzonder weinig respons opgeleverd en de politie betreurt dat zeer. Zeker in het licht van de extra inspanningen die de politie levert in het toezicht op de aan- en afvoerroutes naar de horeca, o.a. door de inzet van het nieuwe biketeam van de politie. Door politie en gemeente is ook een klemmend beroep gedaan op de inwoners om direct te bellen als ze overlast of vernielingen constateren en in ieder geval altijd aangifte te doen. De politie hoopt dat het succes van dit onderzoek het belang van deze aanpak nog eens onderstreept. Inwoners, politie en gemeente kunnen alleen door samen op te trekken deze vorm van criminaliteit aanpakken. Veiligheid is een gezamenlijke verantwoordelijkheid.Wie informatie over deze of andere vernielingen heeft kan contact opnemen met de politie via 0900-8844. Ook is het mogelijk anoniem melding te doen via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.  Voor het doen van aangifte kan een afspraak gemaakt worden via 0900-8844
 
bron:Politie Noord en Oost Gelderland