Tien scholieren hebben op donderdag 9 juni hun profielwerkstuk ingewisseld voor een ticket naar IJsland. Zij zijn de winnaars van een tiendaagse expeditie naar deze schatkamer van geologische pracht en praal. Uit vele inzendingen werden hun werkstukken gekozen vanwege de originele insteek en de deskundige toepassing van wiskunde, natuurkunde, scheikunde of biologie bij de bestudering van de Aarde.

Zo had à©à©n van de winnaars met zijn werkstuk de Griekse mythologie op een slimme manier gecombineerd met natuurkunde en aardrijkskunde om te onderzoeken of Atlantis bestaan heeft. Over een andere winnaar met het werkstuk ´Het water aan de lippen' zegt het lid van de jury: "Door de vele wetenswaardigheden die zijn beschreven heb ik zelfs nog informatie uit je werkstuk kunnen halen die ik kon gebruiken voor een artikel over de geschiedenis van dijken."

De expeditie vindt plaats van 8 augustus tot 18 augustus. Op de website www.aarde.nu is het filmverslag te zien van een eerdere expeditie.

De prijzen werden uitgereikt door prof.dr. Salomon Kroonenberg, hoogleraar bij Technische Aardwetenschappen aan de TU Delft. Na een korte inleiding over de ontwikkeling van Aardwetenschappen gaf hij aan Nicky Spring in ´t Veld de geologische hamer om de lijst met prijswinnaars uit een blok ijs te hakken. Gelukkig voor Nicky bleek zij een van de winnaars te zijn.

Bij de prijsuitreiking was als vertegenwoordiging van de sponsors ook GeoDelft aanwezig. Sponsoren die het initiatief Aarde.Nu ondersteunen, zijn:

GeoDelft, NWO-ALW, TNO-NITG, ARGO Geological Consultants.

Aarde.Nu is de samenwerking tussen de aardwetenschappelijke opleidingen van de Vrije Universiteit Amsterdam, Universiteit van Amsterdam, Technische Universiteit Delft, Universiteit Utrecht en Wageningen Universiteit. Prof.dr. Salomon Kroonenberg is initiatiefnemer en ambassadeur van Aarde.Nu.

PRIJSWINNAARS

1.      Water. Is er in de toekomst nog goed en genoeg drinkwater te halen uit het grondwater van Drenthe?
Nicky Spring in 't Veld & Korien Oostingh
Docent: J. Hop
RSG Wolfsbos, Hoogeveen
2.      Het water aan de lippen
Frederik Oudman

                Docenten: B. Prins & S. Boerma
                Gomarus College, Groningen

3.      Wonderlijke wervelingen
Eva Lavooi & Eveline van der Linden
Docent: Fred Valster
Willem de Zwijgercollege, Papendrecht
4.      Panta Rei... Maar water stroomt niet waar het niet gaan kan.
Eelke Kraak
Docent: Henk Nykamp
Het Stedelijk Lyceum Zuid, Enschede
5.      Vulkanen en gesteentedatering
Maarten Voorn
Docent: Jan Rombach
Rijnlands Lyceum, Oegstgeest
6.      Natuurkundige krachten van de geologie en fysische geografie (mbt vulkanisme)
Rosanne Heistek
Docent: Ben Hanselman
Horizon College, Alkmaar
7.      De San Andreas- en de Noord-Anatolische breuk. Welke is het meest schokkend?
Anna van Yperen & Daniel van Dalen
Docent: de heer A.H. Mollema
Comenius College, Hilversum

bron:TU DElft