Het oostelijke deel van Tirol en de meeste delen van Tirol werden niet getroffen door de overstromingen van 23 augustus. Enkele delen in het uiterste westen van de Oostenrijkse provincie hebben echter wel schade opgelopen door de overstromingen, waaronder enkele wegennetten. De meeste getroffen wegen zijn opnieuw opengesteld, zodat de vakantiegasten die dat wensen, hun vakantieverblijf nu kunnen verlaten. De meerderheid van de vakantiegangers willen echter blijven en hun vakantie voortzetten.

De reddingsteams werken nog steeds de klok rond en doen verwoede pogingen om de
woonvoorzieningen en de wegeninfrastructuren van de meest getroffen gebieden te
herstellen. Er is vooral schade aan plaatselijke huizen, hoewel de hotels in het algemeen niet getroffen werden. In de meeste gevallen kunnen de bezoekers hun vakantie voortzetten of beginnen zoals gepland.

Anreas Steibl, directeur van de Toeristische Dienst van Paznaun/Ischgl zei: 'Het is ongelofelijk. Twee dagen geleden durfden we niet hopen dat de herstellingswerken zo snel resultaten zouden opleveren. De hulpteams hebben fantastisch werk geleverd en de plaatselijke bevolking en zelfs de gasten hebben een handje meegeholpen om alles opnieuw zo goed als normaal te krijgen. De meeste verkeersroutes zijn terug berijdbaar zodat de gasten die dat wensen de vallei kunnen verlaten, maar nu de regens voorbij zijn en de overstromingen afgenomen zijn, kiest slechts een heel klein aantal om te vertrekken.

Bereikbaarheid van de Paznaun-vallei

De toegangsweg naar See is nog steeds bereikbaar via Tobadill. De weg is dagelijks
open voor het verkeer (tot 3,5 t) tussen 8.00u en 20.00u. Toegang naar Kappl gebeurt best ook via Tobadill, in plaats van via de B188 naar See, en dan verder via kleinere wegen naar Kappl. Het verkeer is in beide richtingen mogelijk (beurtelings) en konvooien worden begeleid. De maximum gewichtsbeperking voor wagens is 3,5 t.

    Schema voor de konvooien
    08.00 - 10.00 u Landeck naar Kappl
    11.00 - 13.00 u Kappl naar Landeck
    14.00 - 16.00 u Landeck naar Kappl
    17.00 - 19.00 u Kappl naar Landeck

De toegangsweg naar Galtuer en Ischgl is via Montafon (Vorarlberg) en de Silvretta-weg met een maximum gewicht van 3,5 t voor wagens. Gasten die een vakantie hebben geboekt in de Paznaun-vallei kunnen via deze weg naar hun hotel reizen. De meeste hotels zijn onbeschadigd en zijn momenteel gewoon open.

Positieve situatie in de Stanz-vallei

'Het centrum van St. Anton is volledig onbeschadigd, er is enkel schade aan de
toegangsweg naar het dorp en de uitvalswegen. De opruimingswerken vorderen goed en de vakantiegangers kunnen hun vakantieplannen weer opnemen zonder verdere onderbreking', zei Martin Ebster, directeur van de Toeristische Dienst van de St. Anton/Stanz-vallei. Toegang naar de dorpen van de Stanz-vallei (St. Anton, Pettneu, Flirsch en Strengen) is mogelijk via de Arlberg-snelweg (S 16). In de streek van de Strengen-tunnel kan het verkeer in begeleide konvooien door de tunnel, hoewel vertragingen onvermijdelijk zullen zijn. De tunnel is gesloten van 22.00u tot 6.00u. Strengen is via het westen enkel bereikbaar via Flirsch. Doorgang via de Arlberg-tunnel of de grensovergang van Arlberg is momenteel niet
mogelijk.

Alle wegverbindingen naar de Lech-vallei operationeel

De Lech-vallei werd ook getroffen door zware overstromingen. Hier is de situatie ook bijna opnieuw normaal en de plaatselijke bevolking en vakantiegangers nemen de dagelijkse activiteiten weer op.

Michael Kohler, directeur van de Toeristische Dienst van de Lech-vallei zei: 'De
onvermoeibare en voortdurende inspanningen van de hulpteams hebben voor spectaculaire resultaten gezorgd. Op een hotel en een kampeerterrein na, is de toeristische infrastructuur volledig intact gebleven. De wegverbindingen worden nu hersteld en de Lech-vallei is bereikbaar vanuit Duitsland en Zwitserland en ook via Bregenz.'

Josef Margreiter, CEO van de Tiroolse Toeristische Dienst zei: 'Ik wil de vele gasten die in Tirol met vakantie waren toen de overstromingen begonnen oprecht bedanken. Hun solidariteit en hun enorme sympathie tijdens de eerste dagen van de ramp worden heel erg gewaardeerd en ik wil ook iedereen bedanken die de plaatselijke bevolking spontaan geholpen heeft met de opruimingswerken.'

Servicelijn en websites van de getroffen regio's

De plaatselijke toeristische diensten zorgen voor een voortdurende informatiestroom, met de allernieuwste en betrouwbare informatie. Bij het heropenen van de wegen werd vooral rekening gehouden met de veiligheid van de weggebruikers.

bron:Tirol Werbung