Vrijdagavond is de brassband TOK Rhythm & Brass gekozen tot Beste Brassband Zomercarnaval 2005. Daarmee is de brassband uit Dronten de eerste die deze titel voor een heel jaar aan z'n band mag koppelen. Zomercarnaval presenteerde vrijdagavond 29 juli een geheel nieuwe Warming Up aan het publiek: tijdens een opzwepende show werd voor de eerste maal de Beste Brassband Zomercarnaval gekozen. De jury prees TOK Rhythm & Brass om zijn muzikale kwaliteiten, kleding en show. De Warming Up trok dit jaar 50.000 mensen naar de Coolsingel.

De winnende brassband geeft acte de prà©sence tijdens de Straatparade: de band begeleidt de groep van de Koningin Zomercarnaval. Traditiegetrouw voert zij de Straatparade aan. Ook luistert TOK Rhythm & Brass 's avonds de afterparty La Noche Grande del Carnaval in de Cruise Terminal op. De brassband gaat naar huis met een geldbedrag van à¢?¬ 6.000,-.

Brassbands spreken allen de taal van de ´assembeho', de benaming voor de typisch Nederlands-Antilliaanse brassmuziek. Dit is een ritmesoort waarin meerdere Latijns-Amerikaanse ritmes te herkennen zijn. Brassbands stammen oorspronkelijk uit de carnavalscultuur van de Nederlandse Antillen en Aruba. In Nederland ontstaan steeds meer initiatieven om Antilliaanse en Nederlandse jongeren opnieuw te betrekken bij deze eeuwenoude traditie.

Met de verkiezing Beste Brassband is de Warming Up van Zomercarnaval gewijzigd van een vrijblijvende battle tot een heuse wedstrijd op de Coolsingel. Vier finalisten dongen mee naar de felbegeerde titel: Brass Eternity Music (Capelle a/d IJssel), TOK Rhythm & Brass (Dronten), Authority Brass (Hoorn) en Eternity Brass (Amsterdam).

Deze vier finalisten zijn de winnaars van de voorronde die op 4 juni plaatsvond tijdens het Terra Festival in Alkmaar. De vier brassband vertrokken vanavond om 19.00 uur vanaf de verschillende punten in de stad richting Coolsingel: Noordplein, Middellandstraat/Heemraadssingel, Oudehaven en Rosestraat. Traditiegetrouw eindigden ze op de Coolsingel om daar op eigen wijze de final battle ten gehore te brengen. De Battle of Drums werd beoordeeld door een vijfkoppige jury die bestaat uit diverse brassbanddeskundigen

bron:Ducos/ACR