De Pakistaanse strafcornerspecialist Sohail Abbas en Oranje hockeyspeler Geert Jan Derikx zullen van 27 mei tot 4 juni a.s. verschillende projecten van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) bezoeken in het getroffen aardbevingsgebied in Pakistan. Doel van het bezoek is om het Nederlands publiek te informeren over de resultaten van de Nederlandse hulp en te laten zien hoe het geld van de noodhulpactie is besteed.

Op zaterdag 8 oktober werd het noorden van Pakistan en delen van het aangrenzende India en Afghanistan getroffen door een aardbeving met een sterkte van 7.6 op de schaal van Richter. Het enorme natuurgeweld kostte aan 80.000 mensen het leven, 75.000 raakten gewond en meer dan 3 miljoen mensen werden dakloos. De SHO startten direct op 9 oktober een nationale hulpactie die in totaal 41,5 miljoen euro opbracht. Daarmee staat de actie voor Pakistan qua opbrengst op de derde plaats van Nationale Acties die de SHO in de afgelopen 25 jaar hebben gevoerd.
De in Nederland spelende hockeyprof Sohail Abbas voelde zich sterk betrokken bij de slachtoffers in zijn geboorteland Pakistan. 'Ik móest iets doen. Ik was geschokt door het gebrek aan aandacht. Ik realiseerde me dat je mensen nodig hebt die om die aandacht vragen. Ik voelde het mijn plicht om dat hier te doen.' Aan voorzitter Jan Hagendijk van zijn eigen Hockey Club Rotterdam stelde hij voor om een benefietwedstrijd voor de slachtoffers te organiseren tussen het Nederlands hockeyelftal en een internationaal hockeyteam. Dit evenement groeide uit tot een landelijk inzamelingsactie die op 26 oktober live door de NOS op televisie werd uitgezonden en waarbij vele prominenten aanwezig waren waaronder kroonprins Willem Alexander.
De SHO hebben de initiatiefnemer van de hockey benefietwedstrijd Sohail Abbas en Oranje hockeyer Geert Jan Derikx, die heeft meegespeeld met deze wedstrijd, uitgenodigd om de hulpprojecten in Pakistan te bezoeken. Op deze wijze hopen de SHO dat zij en daarmee ook het Nederlandse publiek een goed beeld krijgen van de verstrekte Nederlandse hulp. De Samenwerkende Hulporganisaties zijn:  Kerkinactie, Mensen in Nood/Cordaid, Het Nederlandse Rode Kruis, Oxfam Novib, stichting Vluchteling, TEAR fund, Terre des Hommes en Unicef Nederland.  
bron:Kerkinactie