Ter gelegenheid van Rembrandts 400ste geboortejaar in 2006 presenteren het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum in het Van Gogh Museum een bijzondere confrontatie tussen de twee genieën van de barokke schilderkunst: Rembrandt van Rijn en zijn Italiaanse evenknie Caravaggio. Voor het eerst wordt een tentoonstelling georganiseerd met werken van deze twee meesters van het clair-obscur.

Ruim 25 monumentale schilderijen afkomstig uit diverse internationale musea bieden een visueel spektakel met krachtige beelden vol liefde, emotie en passie. Rembrandt-Caravaggio is alleen in Amsterdam te zien, van 24 februari tot en met 18 juni 2006. De Rabobank is hoofdsponsor van dit unieke samenwerkingsproject tussen het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum.

Michelangelo Merisi da Caravaggio (1571-1610) stierf vier jaar na de geboorte van Rembrandt van Rijn (1606-1669). Hoewel zij elkaar dus nooit hebben ontmoet, zijn er veel parallellen tussen de twee meesters en hun werk. Beide kunstenaars worden beschouwd als revolutionaire vernieuwers van respectievelijk de Zuid- en Noord-Europese schilderkunst. Afkomstig uit verschillende schildertradities ontwikkelden zij ieder een eigen, dramatische beeldtaal.

Caravaggio's werk, dat sinds 1952 niet meer in Nederland is tentoongesteld, is op de expositie met topstukken uit internationale musea vertegenwoordigd. Meesterwerken zoals De Emmaà¼sgangers uit Londen, Amor Vincit Omnia uit Berlijn en Het offer van Isaac uit Florence komen voor de gelegenheid naar Amsterdam. Ook van Rembrandt worden beroemde schilderijen uit diverse buitenlandse musea getoond, waaronder De blindmaking van Simson uit Frankfurt en Belsassars feest uit Londen. Het merendeel van de schilderijen wordt getoond in paren met een werk van beide kunstenaars. De inrichting zal worden verzorgd door Jean-Michel Wilmotte (Parijs), tevens de expositiearchitect voor Het Nieuwe Rijksmuseum.

Lancering website en online kaartverkoop op 26 augustus 2005
Op 26 augustus 2005 gaat de website www.rembrandt-caravaggio.nl online. Naast inhoudelijke en praktische informatie over de expositie kunnen hier tevens online entreekaarten worden gekocht voor Rembrandt-Caravaggio. De bezoeker kan zelf de tickets printen en bij aankomst meteen doorlopen naar de toegangscontrole. Aan deze voorverkoopservice zijn geen extra kosten verbonden. Voor de tentoonstelling gelden geen bloktijden.

Combinatieticket voor tentoonstelling, Rijksmuseum en vaste collectie Van Gogh Museum Tijdens Rembrandt-Caravaggio bieden het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum een combinatieticket aan dat toegang biedt tot de tentoonstelling, het Rijksmuseum en het  Van Gogh Museum. Het combinatieticket kost à¢?¬ 25,- en is onder meer verkrijgbaar via www.rembrandt-caravaggio.nl. De toegangsprijs voor Rembrandt-Caravaggio bedraagt à¢?¬ 20,- (incl. vaste collectie Van Gogh Museum en een gratis audiotour). Houders van een Museumkaart betalen à¢?¬ 10,- voor de expositie. Houders van een Rabobank Europas krijgen 50% korting op de tentoonstelling, het combinatieticket en de entree voor het Van Gogh Museum.

Partnership Van Gogh Museum-Rabobank
Het hoofdsponsorschap van Rembrandt-Caravaggio past in het langdurige partnership tussen de Rabobank en het Van Gogh Museum. Als hoofdsponsor krijgt de Rabobank met deze tentoonstelling een unieke mogelijkheid om haar 1,5 miljoen leden en overige klanten mee te laten genieten van de Nederlandse en Italiaanse meesters van het licht en donker. Tevens draagt het bij aan de doelstellingen van het partnership om het Nederlands bezoek aan het Van Gogh Museum te stimuleren. De vrijdagavondopenstellingen en het hoofdsponsorschap van Beestachtig mooi zijn daar ook uitvloeisels van.

bron:Rijksmuseum Amsterdam