Het Prins Bernhard Cultuurfonds bestaat dit jaar 65 jaar en viert het jubileum met een door het Zeeland Nazomer Festival geproduceerde theatervoorstelling. De voorstelling wordt, zoals altijd in het Nazomerfestival, op locatie en in de open lucht uitgevoerd. Het gaat om een bewerking van de toneelklassieker'Torquato Tasso' van Goethe. Het stuk wordt bij vier kastelen verspreid over Nederland gespeeld.  

Het Prins Bernhard Cultuurfonds steunt de productie met een bedrag van 400.000 euro. 
Adriana Esmeijer, directeur van het Prins Bernhard Cultuurfonds: 'Zeeland Nazomer Festival kwam met het idee voor het spelen van Torquato Tasso bij een aantal kastelen in ons land. In het stuk stelt Goethe de positie van de kunstenaar in de samenleving en het spanningsveld tussen artistieke vrijheid en de belangen van opdrachtgevers en geldschieters centraal. Het raakt aan de kern van onze activiteiten als grootste kunstenfonds in ons land. Daarnaast is het interessant dat ook door de locatiekeuze - tuinen en parken bij kastelen - een relatie wordt gelegd naar natuurbeheer en cultureel erfgoed, twee andere beleidsterreinen waarop wij als fonds actief zijn. In een kader van ons 65-jarig jubileum hebben wij extra geld beschikbaar gesteld om een bijzonder project te ondersteunen en aan te bieden aan een groot publiek in het land. De keuze is gevallen op Tasso van het Nazomerfestival.' 
 
Bij het Zeeland Nazomer Festival is de financiële bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds enthousiast ontvangen. Festivaldirecteur Ruud van Meijel: 'Het festival heeft zich sinds 2001 sterk ontwikkeld. Niet alleen artistiek, maar ook qua bezoekersaantallen en belangstelling van buitenaf. Met ingang van 2005 zijn wij opgenomen in het landelijke Kunstenplan en wij wilden die erkenning omzetten in landelijke bekendheid. Inzet was om dat te doen met waar wij goed in zijn: Theater maken op locatie. Wij vinden het fantastisch en een hele eer dat het Prins Bernhard Cultuurfonds ons plan voor het spelen van Tasso zo genereus ondersteunt.'  
 
De Nazomerfestival-productie Tasso is een bewerking van het toneelstuk Torquato Tass van Goethe uit 1789. Het stuk geldt als à©à©n van Goethe'smeesterwerken en wordt nog regelmatig uitgevoerd. Alex Mallems, dramaturg en artistiek leider van Zeeland Nazomer Festival, maakte een nieuwe vertaling en een toegankelijke, aansprekende bewerking voor uitvoering in de open lucht.  
Het stuk handelt over de Renaissance-dichter Torquato Tasso (1544-1595), die geldt als de grootste dichter van zijn tijd. Goethe heeft het bewogen leven van de grote, maar labiele en 'onmogelijke' dichter als uitgangspunt genomen voor een drama over verwikkelingen aan het hof van Hertog Alfons II van Ferrara. Het toont ons hoe een mens en kunstenaar verstrikt kan raken in een web van persoonlijke emoties, politieke en zakelijke belangen.  
  
De regie van Tasso is in handen gegeven van Albert Lubbers, die al eerder succesvolle producties regisseerde voor het Nazomerfestival. Voor Tasso brengt ZNF talentrijke  acteurs uit de Nederlandse en Vlaamse toneelwereld samen. 
 
'Tasso' gaat op zondag 7 augustus tijdens het Theaterfestival Boulevard bij Kasteel Heeswijk in premià¨re en speelt daarna in totaal nog twee en twintig keer. Tot en met donderdag 11 augustus staat Tasso in Heeswijk. Vervolgens wordt van dinsdag 16 tot en met zaterdag 20 augustus gespeeld bij Kasteel Het Nijenhuis in Heino / Wijhe bij Zwolle. Daarna worden van woensdag 24 tot en met zondag 28 augustus vijf uitvoeringen gegeven bij Het Muiderslot in de nabijheid van Amsterdam.

bron:Prins Bernhard Cultuurfonds