In het najaar van 2008 gaat de eerste nieuwe Sprinter rijden. NS investeert 248 miljoen euro in deze nieuwe treinen voor snel en comfortabel reizen over de korte afstand. In de komende weken kiest NS de stoel die in de nieuwe Sprinter komt. De mening van onze treinreizigers is hierbij natuurlijk belangrijk. Daarom organiseert NS een 'zitproef' op station Utrecht Centraal.

Op station Utrecht Centraal staan tot en met dinsdag 14 maart 72 stoelen. Reizigers kunnen hun mening geven over het zitcomfort, ruimte en materiaalgebruik van vijf verschillende typen 1e en 2e klas stoelen en klapstoelen.

Comfortabele stoelen; veel deuren en ruime balkons met een gelijkvloerse instap die snel en gemakkelijk in- en uitstappen mogelijk maken; airconditioning; een geavanceerd systeem voor actuele reisinformatie; doorzicht door de hele trein en zuinig met energie en geluidsarm. Dit zijn de belangrijkste kenmerken van de nieuwe treinen die vanaf 2008 het reizen over kortere afstanden op een hoog kwaliteitsniveau brengen.
NS heeft in 2005 een contract getekend voor de levering van nieuwe Sprinters. In het najaar van 2008 gaat de eerste van de 35 bestelde Sprinters rijden. Deze serie heeft een gezamenlijke capaciteit voor het vervoeren van 13.000 reizigers. NS heeft opties voor vijf vervolgbestellingen, elk voor een serie treinstellen met een capaciteit van circa 12.000 reizigers. Deze nieuwe Sprinters zullen ook ouder stoptreinmaterieel vervangen.
bron:NS