Op woensdag 13 juli a.s. vaart de door menskracht aangedreven onderzeeboot van het Wasub studententeam van de TU Delft door Delft. De boot brak tussen 26 juni en 1 juli meerdere records in de International Submarine Race in Amerika. Het Delftse team deed voor het eerst mee aan deze race en nam het op tegen 24 teams van voornamelijk Amerikaanse en Canadese universiteiten. Het team ging naar huis met de belangrijkste prijs, die van 'Best Overall Performance'.

De triomftocht door de Delftse grachten start om 10.00 uur bij roeivereniging Laga en voert over het Rijn Schiekanaal en door de Kapelsbrug naar het Legermuseum. Loco-burgemeester Ronald Vuijk zal het team begeleiden op hun tocht.

Het Delftse team was tijdens de International Submarine Race de snelste à©à©npersoons propeller onderzeeboot en het snelst in de slalom race, het had het beste ontwerp en volgens de jury had het team de beste teamgeest. Ook de hoofdprijs, de prijs voor 'Best Overall Performance', werd door de Delftenaren gewonnen. Een tweede prijs werd behaald voor de absolute snelheid. Hoewel Wasub over de volledige raceafstand (100 m) het wereldrecord tot tweemaal toe verbeterde, was een door twee personen aangedreven boot uiteindelijk nog sneller. Het team krijgt wel vermelding in het Guinness Book of Records voor dit record en voor het wereldrecord dat ze vestigde op de slalomrace. De studenten haalden over 100 m een gemiddelde snelheid van 6,5 knopen (12,02 km/u); het record stond op 6,2 knopen (11,52 km/u). In de slalomrace behaalde het Delftse team een snelheid van 5,7 knopen (10,55 km/u), waar de concurrentie niet sneller ging dan 4 knopen (7,4 km/u). De jury was bovendien onder de indruk van het feit dat het team deze onderzeeër in slechts drie maanden heeft gebouwd.

De Delftse onderzeeër wordt aangedreven door een op zijn buik gepositioneerde fietser. In verband met de slechte zicht in de grachten, zal de onderzeeër tijdens haar tocht in Delft niet op eigen kracht varen, maar door een boot getrokken worden. Dit om te voorkomen dat de onderzeeboot beschadigd raakt.

Het Delftse team heeft een internationale samenstelling. Vier Belgen, een Zuid Afrikaan, een Italiaan en een Iraanse, maken deel uit van het 21-tallige team. De International Submarine Race in het Amerikaanse Maryland begon in 1989 met als doel de onderwatertechnologie bij studenten te promoten. Bij deze snelheids- en slalomrace worden de door menskracht aangedreven onderzeeërs getest op stabiliteit, aandrijving en hydrodynamica. Dit internationale evenement werd dit jaar voor de 8ste keer gehouden van 27 juni tot en met 1 juli in het Naval Surface Warfare Center van de Amerikaanse marine in Maryland (VS).

bron:TU Delft