Troon voor Koningin Beatrix gerestaureerdDe troon in de Ridderzaal is afgelopen week door specialisten onder handen genomen en opnieuw gestoffeerd. De nieuwe bekleding is gereconstrueerd naar voorbeeld van de oorspronkelijke troon die in 1904 in gebruik genomen is.

De weefsels en de zitting zijn in Frankrijk vervaardigd, maar de daadwerkelijke bekleding werd ter plaatse in de Ridderzaal uitgevoerd. Een vakkundig precisiewerk dat voornamelijk met de hand moest worden gedaan. De herstelwerkzaamheden maken onderdeel uit van de renovatie van de Ridderzaal en worden uitgevoerd in opdracht van de Rijksgebouwendienst.

De huidige bekleding is een nauwkeurige reconstructie van het oorspronkelijke weefsel. De troon stamt uit 1904 en was destijds bekleed met een donkerrode zijden velours met een contrasterend granaatappelmotief in gele zijde. Al in de 15e eeuw is gebruik van dit motief bekend. De bekleding vormde compositorisch een geheel met het vergulde houtsnijwerk in de leuningen en stijlen van de troon. Deze eenheid ging verloren omstreeks 1960 toen de zijden velours werd vervangen door een eenvoudiger stof. Vanwege de grote symbolische betekenis van de troon is besloten bij de noodzakelijke vernieuwing van de bekleding het oorspronkelijke weefsel te reconstrueren, zodat de eenheid van bekleding en houtsnijwerk weer wordt hersteld. De Franse fabrikant heeft dankzij een bewaard gebleven fragment een nauwkeurige reconstructie kunnen uitvoeren op een negentiende-eeuws weefgetouw.

Vervanging was nodig vanwege veroudering en onherstelbare slijtage van de bekleding. Enkele jaren geleden is bij wijze van noodmaatregel de bekleding van de zitting vervangen door stof afkomstig van een zetel van de prinsessen. Wat dit allemaal gekost heeft is niet bekend gemaakt.

bron:VROMComments are closed.
%d bloggers liken dit: