Tijdens de Kerkendag op zaterdag 23 april a.s. in de IJsselhallen in Zwolle zijn voor het eerst filmbeelden te zien over de hulp die Kerkinactie en ICCO bieden in twee rampgebieden. De westkust van Atjeh (de noordelijkste provincie van Sumatra) en het eiland Little Andaman( gelegen voor de kust van India)  zijn zwaar getroffen door de tsunami. De film geeft een indruk van de enorme verwoesting op deze twee plekken, de geboden hulp, het leven in de vluchtelingenkampen en de hoop en wanhoop van de slachtoffers.  

Onlangs keerde filmmaker Thom Deelstra terug uit de plaatsen Meulaboh en Teunom op Atjeh en de Little Andaman, een eiland behorende tot de Andaman en Nicobar eilandengroep voor de kust van India. In opdracht van Kerkinactie en ICCO maakt hij een film over de hulp aan de slachtoffers in deze gebieden. Over zes maanden keert hij terug naar dezelfde locaties en mensen om te zien hoe de hulp en wederopbouw verloopt. De resultaten zijn te zien in een film die in december wordt gepresenteerd. Op deze wijze willen beide organisaties laten zien hoe de gelden van giro 555 worden besteed en hoe de hulp verloopt. Kerkinactie en ICCO zijn verantwoordelijk voor de besteding van 28 miljoen euro van de giro 555 actie. Hiervan is ruim 1 miljoen euro besteed aan noodhulp en wederopbouw op de Little Andeman eilanden en 7,5 miljoen euro besteed en gepland voor hulp op Atjeh. 
 
Op de Kerkendag in Zwolle organiseren Kerkinactie en ICCO een programma getiteld  'Helpt de hulp na de tsunami?'. De film is een onderdeel van dit programma. Naast de film zijn er interviews en discussies met medewerking van o.a. Bert Boer, voorzitter van de Samenwerkende Hulporganisaties en directeur Buitenland van Kerkinactie en Natalie Righton, persvoorlichter van ICCO.  
Ook is er aandacht voor de actie Handel tegendraads, een manifestatie voor eerlijke handel.

bron:Kerkinactie