De snelweg A2 wordt tussen de knooppunten Holendrecht (bij Amsterdam) en Oudenrijn (bij Utrecht) uitgebreid naar vijf rijstroken in beide rijrichtingen. Volgens het kabinet is dit het milieuvriendelijkste alternatief. De ministerraad heeft hiermee ingestemd. Voor het traject op de A2 werd al een verbreding voorbereid van drie naar vier rijstroken in beide richtingen. Het kabinet wil met twee keer vijf rijstroken de dagelijkse files tussen Amsterdam en Utrecht efficiënter aanpakken.

Het is de bedoeling dat in 2010 - nog tijdens de werkzaamheden- al vijf rijstroken beschikbaar zijn. De definitieve oplevering van het project staat gepland voor 2012 of 2013. De kosten bedragen 35 miljoen euro.Het milieuvriendelijkste alternatief betekent een extra rijstrook per rijrichting aan de kant van de middenberm. Om de geluid- en luchtkwaliteit te verbeteren, wordt de maximumsnelheid op het traject 100 km/u. Verder neemt het kabinet vier extra milieumaatregelen. Zo wordt geluidsarm asfalt gebruikt en worden ecologische verbindingszones verbeterd.
Verkeersveiligheid
Om de verkeersveiligheid te verbeteren, krijgen de vangrails bij bochten van op- of afritten een beveiliging voor motorrijders. Bij opritten en samenvoegingen van rijstroken komt er een doorgetrokken streep, zodat automobilisten minder hoeven te ritsen. Daarnaast komt er trajectcontrole om het aantal snelheidsovertredingen terug te dringen.
Bron: VenW