Op giro 800800 van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) is inmiddels ruim 26 miljoen euro binnengekomen voor noodhulp aan de slachtoffers van de aardbeving in Pakistan, India en Afghanistan. Dit bedrag is inclusief de 2 miljoen euro van minister Van Ardenne van Ontwikkelingssamenwerking. Het gironummer staat open voor
nieuwe giften.

De gemeente Amsterdam heeft 1 euro per inwoner beschikbaar gesteld voor de noodhulpactie, wat neerkomt op een bedrag van 750.000 euro. De steden Den Haag, Rotterdam, Soest, Maas-tricht, Delft en Leiden maakten al eerder 1 euro per inwoner over. In totaal doneerden de Nederlandse gemeenten ruim 2 miljoen euro op giro 800800. Particulieren en bedrijven zijn volop in actie om geld in te zamelen voor Pakistan. De Zuid Aziatische studentenvereniging Desi Fusion organiseert bijvoorbeeld op 19 november een benefietavond met vele artiesten en DJ 's, studenten van de Hogeschool Rotterdam organiseren op 16 november een cultureel evenement en reclamebureau Ogilvy en Mather hebben een billboardposter ontworpen dat gratis wordt geplaatst door Viacom bij alle Nederlandse stations. Op www.giro800800.nl staat een overzicht van alle activiteiten.

De naderende winter in Pakistan, India en Afghanistan maakt de hulpverlening een race
tegen de klok. Honderduizenden mensen zullen de komende twee weken vanuit de bergdorpen naar de grotere steden komen, op zoek naar eten en onderdak. De lidorganisaties van de SHO proberen de eerste stroom vluchtelingen zo goed mogelijk op te vangen in tijdelijke tentenkampen. Kerkinactie en ICCO hebben een tentenkamp opgezet in de plaats Bisyan, 50 kilometer ten noorden van Muzaffarabad voor zo'n 2500 mensen.

Volgens schattingen van de VN zijn er in heel Pakistan 3,5 miljoen mensen dakloos en
hebben 2,3 miljoen slachtoffers voedsel nodig om de winter door te komen. De komende twee weken kan de temperatuur 's nachts zakken tot - 20 graden. Aangezien veel mensen tegen die tijd nog niet bereikt zijn met hulpgoederen, zullen velen zelf proberen de grotere steden te bereiken.

Meer dan 15.000 tenten zijn al uitgedeeld door de lidorganisaties van de SHO en duizenden tenten liggen nog te wachten op distributie. Ook wordt gekeken naar alternatieve oplossingen voor het schrijnende tekort aan onderkomens voor de miljoenen dakloze slachtoffers. Mensen in Nood/Cordaid heeft voor transport 1200 tenten klaar liggen in Turkije, Novib/Oxfam overlegt met lokale gemeenschappen over traditionele winterhuisvesting en Stichting Vluchteling werkt samen met het bedrijf De Waard om tenten in te zamelen en te vervoeren naar Pakistan. De lidorganisaties distibueren tevens hulpgoederen zoals dekens, warme kleding, toiletartikelen, keukengerei en keukensets.

Ook wordt op grote schaal medische zorg verleend. Nederlandse medische specialisten werken in diverse ziekenhuizen. In de hele regio zijn verschillende medische teams werkzaam in tijdelijke veldhospitalen of trekken per voet of per helikopter de bergen in. Het Rode Kruis heeft in totaal meer dan 50.000 mensen medisch geholpen. In Muzaffarabad heet het Rode Kruis een hospitaal van 100 bedden opgezet. Unicef steunt een grootschalige vaccinatiecampagne tegen mazelen, polio en tetanus met als doel 4 miljoen kinderen te bereiken. In totaal zijn in het getroffen gebied nu ruim 160.000 kinderen gevaccineerd.

In de regio van Muzaffarabad en Balakot wordt schoon drinkwater uitgedeeld, latrines
aangelegd en watertoevoer geregeld bij ziekenhuizen en in tentenkampen. De SHO heeft giro 800800 geopend voor alle donaties ten bate van de slachtoffers van Afghanistan, Pakistan en India. Op de website www.giro800800.nl kan het Nederlandse publiek op de hoogte blijven van het verloop van de Nationale Actie en de hulpverlening door de SHO-organisaties.

bron:SHO