Politie Hollands Midden heeft in de periode september 2005 tot februari 2006 een groep van twaalf personen aangehouden op verdenking van witwassen van geld. De verdachten zijn afkomstig uit Voorschoten, Spijkenisse, Krimpen aan de IJssel, Rotterdam en Malaga (Spanje). Op dit moment zitten een 64-jarige man uit Voorschoten en een 56-jarige man uit Spijkenisse nog in voorlopige hechtenis.

Het onderzoek werd gestart naar aanleiding van informatie dat de 64-jarige man uit Voorschoten zich bezighield met de smokkel van verdovende middelen van Brazilië naar Nederland en dat twee andere verdachten, een 48-jarige man uit Voorschoten en een boekhouder uit Rotterdam, betrokken waren bij het witwassen van geld dat met die drugshandel verdiend was. In de loop van het onderzoek bleken ook de andere verdachten een rol te spelen bij deze feiten.

Onder leiding van de rechter-commissaris zijn tijdens het onderzoek doorzoekingen verricht in woningen in Voorschoten, Rotterdam, Spijkenisse en Maassluis en een in de haven van Nieuwpoort (België) liggend zeiljacht. De politie heeft dit zeiljacht, een geldbedrag van 900.000 euro, een auto, en een aantal luxe goederen (sieraden, horloges, fotocamera's) in beslag genomen. Het aangetroffen geld is vermoedelijk verkregen door de handel in verdovende middelen. In het zeiljacht werden ook een pistool en diverse soorten munitie aangetroffen. Ook die zijn door de politie in beslag genomen.

De zaak tegen de vier hoofdverdachten zal op 14 april 2006 worden behandeld door de Meervoudige Kamer van de rechtbank Den Haag. Deze verdachten zullen onder meer worden vervolgd voor de handel in verdovende middelen, witwassen en verboden wapenbezit.

De overige verdachten zullen zich nog dit jaar bij de politierechter moeten verantwoorden voor onder meer heling van het met de drugshandel verkregen geld.
bron:Politie Hollands-Midden