De Nederlandse Aardolie Maatschappij B.V. (NAM) betreurt het te moeten melden dat als gevolg van een ontploffing van een opslagtank vanochtend op de NAM-locatie Warffum twee dodelijke slachtoffers zijn gevallen. Het betreft twee medewerkers van onderaannemers van het bedrijf GTI dat in opdracht van de NAM onderhouds- en constructiewerkzaamheden verrichtte op de locatie. De familie van beide slachtoffers is inmiddels geïnformeerd.

 

Adjunct-directeur Rien Herber van de NAM zei: 'Ons medeleven gaat uit naar de nabestaanden van de slachtoffers. Wij zijn geschokt door dit tragische ongeluk. Dit is een zwarte dag voor ons bedrijf.'

Twee personen raakten bij de explosie lichtgewond: een persoon die op de locatie werkzaamheden uitvoerde en voor behandeling in het ziekenhuis is opgenomen, en een medewerker van de brandweer, die na behandeling huiswaarts kon keren.

De explosie vond vanochtend plaats om circa 9 uur. Na de explosie brak brand uit. Die was om ongeveer half elf geblust. De explosie deed zich voor in een water-condensaattank. Daarin wordt water en condensaat (een lichte oliefractie, vergelijkbaar met benzine) opgeslagen. Deze vloeistoffen komen vrij bij de winning van aardgas.

Op de NAM-locatie werden sinds april van dit jaar onderhouds- en constructiewerkzaamheden uitgevoerd. Daartoe was de gehele installatie sinds eind vorig jaar buiten gebruik gesteld. De twee omgekomen medewerkers waren op het dak van de water-condensaattank aan het werk. Welke werkzaamheden precies ten tijde van de explosie werden uitgevoerd is nog niet bekend, en maakt deel uit van onderzoeken die inmiddels zijn ingesteld.

Tijdens een persconferentie die vanmiddag werd belegd door burgemeester Renkema van de gemeente Eemsmond waarbinnen de NAM-locatie Warffum ligt, kondigde Herber aan dat de NAM een diepgaand onderzoek is begonnen. 'Dergelijke werkzaamheden worden uitgevoerd volgens strikte veiligheidsprocedures. Toch kon zich deze vreselijke ramp zich voordoen. We moeten weten wat er is misgegaan en daar lering uit trekken zodat dit niet opnieuw kan gebeuren.'

Naast een eigen onderzoek van de NAM, heeft ook het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) een onderzoek ingesteld. SodM zal ook coà¶rdinerend optreden voor de onderzoeken van de Onderzoeksraad voor Veiligheid en de Arbeidsinspectie. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft eveneens een onderzoek ingesteld.

Herber: 'Uiteraard werken wij volledig mee aan de onderzoeken, en zullen wij onze eigen bevindingen delen met de instanties. Ook zullen we als alle onderzoeken zijn afgerond, ons rapport openbaar maken, zodat iedereen in de procesindustrie daarvan kennis kan nemen.'

De locatie Warffum is een van de tientallen
gasbehandelingsinstallaties die de NAM in Nederland heeft voor de winning van gas uit kleine gasvelden. De installatie bij Warffum is sinds eind jaren zeventig in gebruik.

bron:NAM