Singer Laren bestaat 50 jaar. In 2006 is het een halve eeuw geleden dat de Amerikaanse
Anna Singer-Brugh haar Larense villa De Wilde Zwanen inclusief museumzalen en concertzaal en een groot gedeelte van haar kunstcollectie schonk aan de Stichting Singer Memorial Foundation. Deze stichting richtte zij op ter nagedachtenis aan haar echtenoot William Singer die in 1943 was overleden. Sindsdien worden de prachtige locatie en de collectie geëxploiteerd door middel van een levendig tentoonstellingsprogramma in het museum en een brede programmering van alle podiumkunsten in het gemoderniseerde theater.

Al een halve eeuw een hele prestatie mede omdat Singer Laren een particuliere culturele instelling is. Singer Laren viert dit 50-jarig jubileum in 2006 met een heel speciaal tentoonstellings- en evenementenprogramma. Twee jubileumtentoonstellingen en een zomer evenementenprogramma Met twee tentoonstellingen en een evenementenprogramma belicht Singer Laren haar actieve en veelzijdige rol in de kunst en cultuur én toont voor het eerst de reconstructie van de internationale en brede kunstcollectie van het echtpaar William en Anna Singer-Brugh.
Singer Laren Live
14 mei t/m 27 augustus
Op 12 mei 1956 werd Singer geopend. Precies 50 jaar later vieren wij dat met een groot galafeest. Deze avond is tevens het startsein van de tentoonstelling Singer Laren Live! die op levendige wijze laat zien waarmee het theater, museum en foyer van Singer Laren zich de afgelopen halve eeuw zo geliefd hebben gemaakt.

Aan deze presentatie wordt door tal van experts en beroemdheden meegewerkt die allemaal op hun persoonlijke manier bij Singer Laren zijn betrokken en die de geschiedenis van Singer Laren in een hedendaagse vorm presenteren. Zo reageert ontwerpster Hella Jongerius op de eerste tentoonstelling in Singer Meesters
van De Haagse School en maakt voormalig Stedelijk Museum directeur Rudi Fuchs een opstelling naar aanleiding van 50 jaar hedendaagse kunst in Singer. Decor- en toneel ontwerper Misjel Vermeiren presenteert een interactieve opstelling over 50 jaar theater in Singer en Mies Bouman neemt u mee naar Singer als televisie- en radiostudio in het pré-Hilversum tijdperk. Vanuit de Singer Concertzaal kwamen meer dan 1000 bekende
programma"s zoals de allereerste talk show Voor de vuist weg, Mies en scène en Dit is uw leven. Louis van Dijk, Youp van 't Hek, Jeroen Krabbé, Ronald de Leeuw, Monique van de Ven e.a. kiezen hun favoriete kunstwerk uit 50 jaar tentoonstellingen in Singer. In Larense scholen over de Larense School maken Larense scholieren hun eigen tentoonstelling van kunstenaars uit de "Larense School". De populaire meidenband Kus treedt op tijdens de speciale kinderopening van deze opstelling op 13 mei. Singer Laren Live! is een levendige, actieve tentoonstelling waarin bezoekers vanuit het nu de Singer geschiedenis induiken.
bron:Stichting Singer Memorial Foundation