De Politie Haaglanden heeft op 12 september twee mannen aangehouden die verdacht worden van oplichting. Het betreft een 51- jarige man en een 45-jarige man uit Den Haag.

Vanaf maart 2005 vonden er in Den Haag 27 oplichtingen plaats waarbij steeds dezelfde werkwijze werd gehanteerd, de zogenaamde babbeltruc. De verdachten deden zich voor als medewerkers van een bedrijf dat koolmonoxide meet of schoorstenen veegt. Zij vroegen de slachtoffers, veelal oudere mensen, om hun bankpas. Deze bankpas werd dan in een imitatiepinautomaat gestoken, waarna de slachtoffers de pincode moesten intoetsen. Hierna werd de bankpas van het slachtoffer omgewisseld voor een andere bankpas. Meestal was de bankpas die werd teruggegeven weggenomen bij een eerdere oplichting. Met de gestolen bankpassen hebben de verdachten geld opgenomen en bij verschillende winkels aankopen gedaan.

Tijdens de aanhouding werden de imitatiepinautomaat en een aantal gestolen bankpasjes aangetroffen. De verdachten zijn op 23 september voorgeleid aan de rechter-commissaris en zitten nu in voorlopige hechtenis. De mannen zullen zich naar verwachting in december voor de rechter moeten verantwoorden.

Het totale schade bedrag bedraagt ongeveer 82.000 euro. Het OM streeft ernaar dat de daders deze schade terugbetalen aan de slachtoffers.

bron:OM