Onder leiding van het Functioneel parket zijn door de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) begin deze week twee verdachten aangehouden in een omvangrijke zwendel met valse identiteitbewijzen en illegale tewerkstelling.

De eerste verdachte, directeur van een Rotterdams uitzendbureau, hielp de afgelopen jaren Brazilianen met een vals Portugees paspoort aan het werk. De tweede verdachte zorgde voor de huisvesting van de illegale werknemers in ons land en bemiddelde voor hen bij een ander uitzendbureau.

Eerder dit jaar werden er in samenwerking met de Vreemdelingenpolitie Rotterdam twaalf verdachten aangehouden. Tien van hen zijn door de Vreemdelingenpolitie het land uitgezet, twee zitten nog in voorlopige hechtenis. Deze twee regelden valse Portugese paspoorten waarop Brazilianen illegaal in Nederland kwamen werken. Brazilianen spreken Portugees en konden daardoor gemakkelijk hun ´nieuwe identiteit' aannemen. Zij vonden vooral werk in de pluimveesector en de land- en tuinbouw in het Westland. Doordat deze zaak aan het licht is gebracht, zijn de instanties die toezien op de juistheid van documenten van werknemers nu extra alert op deze vorm van fraude.

bron:OM