Op vrijdag 3 maart kwam er een melding dat er een vreemde dolfijn lag aan de waddenkant bij Vlieland. Onze vrijwillige hulpen voor gestrande zeehonden,EHBZ-ers, ter plaatse constateerden in overleg met de biologen van de crèche dat het hier ging om een Gestreepte dolfijn ( Stenella coeruleoalba ), een dier dat maar hoogst zelden in Nederland wordt waargenomen. Ze leven vooral in tropische en gematigde wateren van diepe oceanische streken. Ze komen niet voor in de koude noordelijke wateren.

In 1967 werd de eerste stranding van een Gestreepte dolfijn geregistreerd. Sindsdien zijn er nog vijf meldingen geweest; dit zou dus het zevende officieel geregistreerde exemplaar zijn. Het dier werd via de gebruikelijke EHBZ-lijnen naar Pieterburen getransporteerd. Nadere bestudering wees uit dat het om een jong vrouwtje gaat, met een lengte van 1.44 m en een gewicht van 36,5 kg, dat vermoedelijk levend is gestrand. Het dier is opgehaald door Naturalis uit Leiden voor verder onderzoek. Daarna gaat het dier terug naar Vlieland.
Zeldzame Witflankdolfijn gestrand op Schiermonnikoog
Woensdagavond 8 maart vond onze EHBZ-er Teun Talsma van Schiermonnikoog een bijzondere dolfijn op het uiterste puntje van de Balg. Vanmorgen is een tweetal medewerkers van de Zeehondencrèche naar Schiermonnikoog gegaan, waar ze samen met Teun Talsma het dier hebben geborgen. Het gaat hier om een Witflankdolfijn ( Lagenorhynchus acutus ) met een lengte van 2.22 m. Een volwassen vrouwtje dat hoogstwaarschijnlijk levend is aangespoeld. Mantelmeeuwen hadden er al gaten ingepikt. Voor zover bekend zijn er minder dan tien exemplaren van deze soort in Nederland aangespoeld. Hun leefgebied is de Atlantische Oceaan, waar ze in groepen trekken ten westen van Ierland tot aan de kust van Canada. Het is een dolfijn die vooral in diep water leeft. Ook dit dier zal voor verder onderzoek naar Naturalis in Leiden gaan.
bron:Zeehondencreche Pieterburen