De faculteit Technische Natuurwetenschappen van de Universiteit Twente schrapt de komende twee jaar acht leerstoelen. Decaan Alfred Bliek gaat er van uit dat er gedwongen ontslagen zullen vallen In het blad UT Nieuws spreekt hij van "een behoorlijk pijnlijke operatie". De operatie maakt deel uit van een herstructurering die nodig is om een tekort van 3,7 miljoen euro per jaar weg te werken. “Natuurlijke afvloeiing duurt veel te lang, we zijn failliet voordat we een balans tussen inkosten en uitgaven bereikt hebben”, aldus de decaan.

Het hanteren van de botte bijl betekent tevens dat de betrokken vakgroepen niet meer hoeven te verhuizen naar de nieuwbouw van de faculteit. Ook dat scheelt geld.

Ook wil Bliek het onderzoeksprofiel aanpassen aan de vijf centers of excellence, die de federatie i.o. van de drie technische universiteiten heeft gepland. In dat kader komen er zeven nieuwe leerstoelen bij: vijf op het gebeid van technische geneeskunde, een in de biomedische techniek en een bij het IMPACT-instituut dat zich bezig houdt met vloeistof- en vastestofmechanica. Ook haalt Twente vier van de dertig buitnelandse hoogleraren binnen die door de federatie worden aangetrokken. Welke leerstoelen vervallen, wil Bliek nog niet openbaar maken. Betrokkenen zijn zelf wel ingelicht. Volgens UT Nieuws gaat het om vier grote en vier kleine groepen.
bron:UT Nieuws