Tien inwoners van Twente zijn woensdagavond 26 oktober  in het zonnetje gezet door Korpschef P. Deelman van de politie Twente. Alle tien hebben op hun eigen manier een ´heldendaad' verricht en zich daarmee ingezet voor de veiligheid en leefbaarheid in Twente. Tijdens een bijeenkomst in de kantine van het hoofdbureau in Enschede prees de korpschef de "helden" voor hun inzet.

Het ging om de volgende zaken:
Een Hengeloos stel schoot te hulp toen een Hengeloër uit het raam van een woning viel. Het slachtoffer had o.a. een slagaderlijke bloeding. Aangezien beide over een EHBO-diploma beschikken,  konden ze direct eerste hulp verlenen waardoor het leven van het slachtoffer werd gered.

Een echtpaar uit Enschede was getuige van een gewapende overval in een sigarenzaak in Enschede. Zij schoten te hulp, waardoor de verdachte kon worden aangehouden. 

Een meneer en een mevrouw uit Almelo lukte het om een 6-jarig jongetje uit een brandende woning te redden.  In de woning in Almelo was brand ontstaan en het jongetje lag te slapen. Beiden renden de woning binnen en haalden de jongen uit het huis, waardoor z'n leven werd gered.

Een mevrouw uit Almelo zag dat er in een woning in Almelo werd ingebroken. Door haar aanwijzingen werd een verdachte aangehouden en het gestolen goed teruggevonden.

Drie heren uit Enschede (twee aanwezig) waren getuige van een gewapende overval bij een juwelier in Enschede. Door ingrijpen van de mannen werd een van de overvallers aangehouden. Later werd ook de tweede verdachte aangehouden in zijn woonplaats in Noord-Brabant.

Een meneer uit Borne redde het leven van een bestuurster van een auto, die op de N36 in Vriezenveen met haar auto in de sloot was gereden. Het slachtoffer is er goed afgekomen. Ook hier is kordaat optreden en het verlenen van de eerste hulp cruciaal gebleken.

Een echtpaar uit Enschede, redde het leven van een inwoonster uit Enschede. Het slachtoffer werd onwel in hun poelierszaak in Enschede. Hoewel beiden geen reanimatiecursus hebben gehad, lukte het door het direct opvolgen van de telefonische instructie van de meldkamer om de vrouw te redden.

De korpschef sprak de aanwezigen toe en had voor hen een korpsgeschenk en een bos bloemen.

Na afloop van het officiële gedeelte was er een rondleiding door het bureau. Ter afsluiting werd onder het genot van een hapje en een drankje nagepraat en de avond afgesloten. De aandacht werd door de "helden" erg gewaardeerd. Het is de tweede keer dat de politie Twente deze bijeenkomst organiseert.

bron:Politie Twente