Veel Sudanezen in het Boven-Nijl- en Jongleigebied in zuidelijk Sudan zijn op de vlucht geslagen door een nieuwe uitbarsting van geweld. Een groot aantal van hen is gewond geraakt of gedood. Sinds begin april zijn er gevechten tussen diverse gewapende groepen. Daarbij zijn een groot aantal dorpen in de regio ten noorden en zuiden van de Sobat-rivier aangevallen, aldus Artsen zonder Grenzen, die een aantal van haar teams uit het gebied heeft moeten evacueren.

Gewapende milities vielen op 10 april het dorp Ulang aan. Artsen zonder Grenzen runt daar een kliniek. De meeste patiënten en dorpsbewoners moesten vluchten, evenals medewerkers van de hulporganisatie. 31 mensen zijn gedood, tientallen gewond geraakt.

Artsen zonder Grenzen heeft 15 daarvan behandeld in het nabijgelegen Nasir. Vanwege de toenemende onveiligheid moesten de internationale medewerkers van Artsen zonder Grenzen ook projectlocaties in Nasir, Wudier, Lankien en Pieri evacueren. In Pieri zijn de meeste patiënten, waarvan 120 lijdend aan tuberculose, het dorp ontvlucht. De kliniek daar is volledig vernield en geplunderd.

'We maken ons ernstig zorgen om het groeiend aantal gevechten,' zegt Christoph Hippchen, coördinator in zuidelijk Sudan voor Artsen zonder Grenzen. 'De mensen in het Boven-Nijl- en Jongleigebied krijgen al veel minder humanitaire hulp dan ze nodig hebben,en door de gevechten wordt het nu nog minder.'Artsen zonder Grenzen is een van de weinige organisaties die medische zorg biedt in deze gebieden waar malaria, tuberculose en de dodelijke tropische ziekte kala-azar veel slachtoffers maken. Achtergebleven Sudanese medewerkers zetten de behandeling van sommige patiënten in een aantal locaties voort. Toch is de toegang tot zorg sterk verminderd.
Artsen zonder Grenzen werkt op zes locaties in het Boven-Nijlgebied met 50 internationale en 400 Sudanese medewerkers. In 2005 werden 294.000 medische consulten uitgevoerd, waarvan 40 procent aan kinderen jonger dan vijf jaar. In het zuiden van Sudan heeft Artsen zonder Grenzen 19 ziekenhuizen en een groot aantal medische posten. De teams behandelen vooral patiënten met tuberculose, malaria en kala-azar.
bron:AZG