Vrijdagavond arresteerde de politie in een woning in de Van Speyckstraat een 49-jarige man op verdenking van grootschalige fietsendiefstal en heling. Ruim 120 fietsen, honderden onderdelen, gereedschappen, een auto en inbrekerswerktuig werden in beslag genomen. De Amsterdamse politie maakte dit woensdag bekend.

Vreemde praktijken
De aanhouding vond plaats nadat medewerkers van de milieupolitie en het stadsdeel meldden dat er vreemde praktijken in de straat plaatsvonden met grote hoeveelheden fietsen. Een buurtonderzoek leidde naar de woning van de verdachte. Voor zijn huis stonden de fietsen rijen dik opgesteld. Rechercheurs ontdekten tientallen gestolen fietsen en onderdelen in en voor de woning van de verdachte. Door de grote hoeveelheid tweewielers, fietsonderdelen, gereedschappen en opslagdozen was de woning nauwelijks te betreden. Het team sluit niet uit dat de man ook elders in Nederland actief was met zijn illegale praktijken.
Levensgevaarlijke auto
Het onderzoeksteam trof in de auto van de man professioneel gereedschap aan dat voornamelijk gebruikt wordt om sloten open te knippen of te slijpen. De auto, door agenten van de technische ongevallendienst omschreven als levensgevaarlijk, werd ook in beslag genomen. De auto had bijvoorbeeld geen brandstoftank meer maar hiervoor in de plaats een jerrycan met brandstof. Tuinslangen die dwars door de auto liepen voorzagen de motor van brandstof.
Doe altijd aangifte
In deze zaak zijn tientallen fietsen aangetroffen waarvan duidelijk is dat ze van diefstal afkomstig zijn, maar die niet als gestolen zijn opgegeven. Juist om dit soort situaties te voorkomen, dringt de politie aan om aangifte te doen als je slachtoffer wordt van een misdrijf. Ook als het om fietsendiefstal gaat.
bron:Politie Amsterdam Amstelland