Van donderdag 30 juni tot en met zondag 3 juli wordt in opdracht van ProRail 91 uur aan à©à©n stuk gewerkt aan het emplacement ten noorden van station Utrecht Centraal. Enkele sporen worden verlegd en drie nieuwe wissels geplaatst.

De werkzaamheden vinden plaats in het kader van de spooruitbreiding Amsterdam-Utrecht. Eind 2006 sluiten hierdoor twee extra sporen op het noordelijk emplacement aan. Om dit goed op te kunnen vangen, is in opdracht van ProRail in januari 2004 gestart met een grote verbouwingsoperatie van het emplacement, die tot begin 2007 zal duren. De capaciteit van het emplacement richting Amsterdam wordt vergroot door de wisselstraat aan te passen en de bochten in het spoor te verruimen. De noordzijde van station Utrecht Centraal kan hierdoor vanaf eind 2006 meer treinen verwerken. Nu rijden de treinen met een snelheid van 40 kilometer per uur het emplacement op. Straks kunnen de treinen met 80 kilometer per uur het emplacement oprijden en vaart minderen tot 60 kilometer wanneer ze het perron naderen. Dit levert  tijdswinst op.

 

Gevolgen voor treinreizigers
Om de hinder voor de treinreizigers op dit drukste verkeersknooppunt van Nederland zo veel mo-gelijk te beperken, vinden de werkzaamheden voornamelijk 's nachts en in het weekeinde plaats. Voor de nu geplande werkzaamheden is het echter noodzakelijk gedurende een langere, aaneen-gesloten periode een deel van het emplacement buiten dienst te nemen. Hierdoor is er helaas ook op donderdag en vrijdag hinder voor de treinreizigers.
Van donderdag 30 juni, 10.00 uur, tot en met zondag 3 juli rijden tussen Utrecht Centraal en
Maarssen in beide richtingen geen stoptreinen. NS zet bussen in. Er rijden minder intercity's tussen Amsterdam Centraal en Utrecht Centraal en deze worden omgeleid. Ook het
treinverkeer in onder meer de richtingen Hilversum, Gouda, Amersfoort en Schiphol ondervindt
hinder van de werkzaamheden. Treinreizigers wordt geadviseerd www.ns.nl te raadplegen of te bellen met telefoonnummer 0900 - 92 92.

In het  weekeinde van zaterdag 2 en zondag 3 juli wordt in opdracht van ProRail ook gewerkt aan de spoorverdubbeling tussen Woerden en Harmelen. Door deze werkzaamheden is er dit
weekeinde geen treinverkeer mogelijk tussen Woerden en Breukelen. De NS zet bussen in.

bron:ProRail