Het Gerechtshof ’s-Gravenhage veroordeelde vandaag in hoger beroep twee van de drie verdachten in de Rijswijkse stoeptegelmoord tot gevangenisstraffen van respectievelijk vijf en zes jaar. Een derde verdachte werd vrijgesproken. Het hof spreekt van een "a-typische moordzaak", vandaar dat de straf in vergelijking met andere moordzaken lager uit is gevallen.

In hoger beroep werd de drie verdachten verweten dat zij stukken van een stoeptegel van een viaduct hebben laten vallen waarbij de auto van een onderlangs passerende automobiliste werd geraakt. Zij is als gevolg hiervan overleden. Twee van de drie verdachten werd ook verweten dat zij kort voor dat incident ook al een zak met puin van een viaduct op een vrachtwagen hebben laten vallen. Deze bestuurder kwam met de schrik vrij.

Het hof heeft geoordeeld dat de twee hoofdverdachten zich schuldig hebben gemaakt aan medeplegen van moord en een van de twee ook aan een poging tot moord op de vrachtwagenchauffeur. De derde verdachte werd vrijgesproken omdat deze niet voldoende bij de voorbereiding en uitvoering van de fatale handelingen van de andere twee was betrokken om voor een veroordeling in aanmerking te komen.
Een a-typische moordzaak
Het hof spreekt van een a-typische moordzaak omdat levensberoving geen doel was van hun handelen. Maar nu de twee de grote kans hebben aanvaard dat hun daad dodelijk letsel voor een ander zou opleveren, kan wel worden gezegd dat er sprake was van ‘voorwaardelijk opzet’ op de dood van het slachtoffer. Daarnaast heeft het hof rekening gehouden met de jeugdigheid van de daders en hun blanco strafblad. Omdat hun gedrag van een ander gehalte was dan normaliter bij deze delicten, is de straf in vergelijking met andere moordzaken lager uitgevallen. Het openbaar ministerie had tegen de twee hoofdverdachten respectievelijk zeven en negen jaar geëist.
Rechtbank ‘s-Gravenhage
Het hof legt hiermee jegens de twee hoofdverdachten dezelfde straffen op als de rechtbank, de derde verdachte kreeg eerder van de rechtbank 24 maanden gevangenisstraf opgelegd en is nu in hoger beroep vrijgesproken. De vierde verdachte (de bestuurder van de auto) had geen hoger beroep ingesteld tegen de door de rechtbank opgelegde gevangenisstraf.
Bron: Gerechtshof 's-Gravenhage