De Prince of Asturias Award for Concord (Prins van Asturiasprijs voor eendracht) is dit jaar toegekend aan de kinderrechtenorganisatie Unicef.De jury prees met name het werk van Unicef in Afrika.

Unicef krijgt de prijs voor haar "inspanningen om de gezondheid en leefomstandigheden van miljoenen kinderen over de hele wereld te verbeteren." De jury noemde Unicef de belangrijkste kinderorganisatie ter wereld.

Afrika
Er was vooral veel lof voor het werk van Unicef in Afrika, waar oorlogen, hongersnood, aids en gebrek aan onderwijs de grootste obstakels voor de ontwikkeling van kinderen vormen.

De volgende prestaties werden specifiek genoemd:
Unicef voorkomt 18.000 doden per jaar in West-Afrika met haar projecten voor kinderen
Unicef is de grootste distributeur van klamboes en medicijnen voor de behandeling van malaria, de ziekte die een op de vijf sterfgevallen onder kinderen veroorzaakt
In Velingara, Senegal is de kindersterfte met 25 procent gedaald met de hulp van Unicef
In Somalië heeft Unicef ervoor gezorgd dat 114.000 kinderen voor het eerst naar school konden
 
De Prins van Asturias Stichting is gevestigd in Oviedo, Spanje. De stichting reikt elk jaar prijzen uit in acht categorieën. 
De Prince of Asturias Award for Concord is een van de meest prestigieuze prijzen op humanitair gebied. Unicef kreeg dit jaar de voorkeur boven 56 andere kandidaten.

Dankbaar
"Wij zijn erg vereerd met deze prijs", zegt Ann M. Venemann, directeur van Unicef Internationaal. "We zijn de Prins van Asturias Stichting erg dankbaar voor de waardering die zij Unicef geeft voor haar inspanningen voor kinderen op deze wereld."

Prins van Asturias Stichting
De Prins van Asturias-prijs is vernoemd naar de Spaanse kroonprins Felipe. Hij is ook degene die de prijzen, in acht verschillende categorieën, jaarlijks uitreikt in de noordelijke stad Oviedo, hoofdstad van de provincie Asturias. Met de prijs is een bedrag van 50.000 euro gemoeid.

bron:Unicef