Hendrik Takama schreef in de zeventiende eeuw het toneelstuk Wat klugtigs van Abram Kom Gaanewe. Het duurde echter zo'n 340 jaar voordat de klucht werd opgevoerd. UvA-studente Jet Berkhout deed voor haar doctoraalscriptie onderzoek naar Takama en zijn klucht, en ensceneerde na haar afstuderen een voorstelling in het Universiteitstheater. Wegens groot succes voeren studenten van de UvA op dinsdag 8 november de klucht nogmaals op, ditmaal in De Balie.

Na 340 jaar ging op 7 september jl. het vergeten en verguisde toneelstuk Wat klugtigs van Abram Kom Gaanewe in premià¨re. Hendrik Takama schreef de klucht in de zeventiende eeuw, maar die is destijds, tot zijn grote verdriet, nooit opgevoerd. De reden daarvoor moet gezocht worden in de persoonlijke vete tussen Takama en de schouwburgregent Jan Vos. De officiële lezing van Jan Vos was destijds dat het stuk te obsceen was en dat iedereen wel wist dat het over een bekende Amsterdammer ging. De hoofdvraag in de klucht is of Elsje wel van goede zeden is. Eelaardt, een rijkeluiszoontje, heeft al enige tijd een geheime verhouding met Els. Els is een keurig meisje, maar huurt haar kamer in een bordeel. Eelaardt wil niets liever dan met Els trouwen, maar wil er wel zeker van zijn dat ze niet stiekem tà³ch een hoer is. Zijn knecht en vertrouweling Abram verzint een list om Els te testen op haar trouw aan Eelaardt.

Jet Berkhout, studente Historische Nederlandse letterkunde aan de UvA, deed voor haar doctoraalscriptie onderzoek naar Takama en zijn klucht. Na haar afstuderen ensceneerde ze een voorstelling in het Universiteitstheater. Hiermee liet zij Takama's grootste wens postuum in vervulling gaan. De voorstelling was een groot succes en wordt daarom nogmaals opgevoerd, dit keer in de Balie. De klucht wordt opgevoerd in de originele versie, compleet met muziek die speciaal voor deze gelegenheid is gereconstrueerd en gearrangeerd. De opvoering wordt ingeleid door prof. dr. Johan Koppenol, persoonlijk hoogleraar aan de UvA, in het kader van het Centrum voor de Studie van de Gouden Eeuw, en hoogleraar Oudere Nederlandse letterkunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

bron:UvA

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular