De Waterpolitie van het Korps landelijke politiediensten heeft maandagavond 27 maart 2006 in Amsterdam een dronken kapitein aangehouden. De 56-jarige Rus weigerde mee te werken aan een ademonderzoek. Hij kreeg een boete opgelegd van 1500 euro en een vaarverbod tot dinsdagochtend 07.00 uur.

Rond 18.45 uur kreeg de Waterpolitie, unit IJmond, een melding dat een Russisch schip vreemd manoeuvreerde in de Carel Reiniershaven in Amsterdam. Aan boord constateerde de Waterpolitie dat de man onder invloed van alcoholhoudende drank verkeerde. Hij stond onvast ter been, had bloeddoorlopen ogen en stonk enorm naar de drank. Bij het achteruitvaren uit de haven raakte hij met de voorkant van het 108 meter lange schip de kant. Hij negeerde het advies van een loods om zo de haven uit te varen. De kapitein weigerde mee te werken aan een blaastest door deze drie keer te saboteren. De Waterpolitie heeft de kapitein aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier saboteerde hij tot twee keer toe de ademanalyse. Op grond van deze weigering is in overleg met de officier van justitie een transactie van 1500 euro en een vaarverbod tot 07.00 uur opgelegd.

Het schip is in samenwerking met de havendienst en de stuurman van de 11-koppige bemanning teruggebracht naar de Carel Reiniershaven. Het schip, dat normaal geladen is met potgrond, was op weg naar het Noordzeekanaal.

bron:KPLD