De politie heeft in Vaassen een onderzoek afgerond naar meerdere misdrijven, waaronder diefstal, brandstichting en vernielingen. In totaal werden 19 jongeren in de leeftijd tussen 17 en 21 jaar aangehouden. Zij zijn afkomstig uit Vaassen en directe omgeving. Zij kenden elkaar en pleegden de feiten in groepsverband en in wisselende samenstelling. De meesten werden voor enkele dagen in hechtenis genomen. Intussen zijn ze allemaal weer op vrije voeten. De schade, die nog niet volledig is vastgesteld, zal naar verwachting op hen worden verhaald. De officier van justitie beslist over verdere vervolging.

Centrum
De meeste feiten werden gepleegd in het centrum van Vaassen, in de periode van de zomer 2004 tot en met  juni 2005, waar meerdere malen de ruiten van de Dekamarkt (supermarkt) vernield werden. Door de ontstane opening in de ruit namen de jongelui koek en frisdrank uit de winkel weg. Op dezelfde wijze werden ook à©à©n maal sigaretten via een vernielde ruit van de winkel weggenomen.

Het muntmechanisme van winkelwagentjes, reclameposters en een prullenbak werden in brand gestoken en in de nieuwjaarsnacht werd de luifel van deze supermarkt door brandstichting vernield. Door gebrek aan zuurstof heeft de beginnende brand niet tot een uitslaande brand geleid. In dezelfde nacht werd ook de telefooncel op het Markplein met vuurwerk opgeblazen. Ook werd er schade aangericht aan de afvalcontainers van de Rabobank en het Kruidvat.

Woning
Het politieonderzoek raakte in een versnelling, toen de politie onderzoek deed naar de gedragingen van vijftal jongelui in de woning van een 52 jarige Vaas-senaar. Over een langere periode kwamen de jongens met goedvinden bij hem over de vloer, maar namen na verloop van tijd goederen uit zijn woning mee waaronder dvd's, een dvd-speler, platen en platenspeler, gsm en oplader, zijn scheerapparaat en handgereedschap. Na de aanhouding van deze jongeren, kwam er bevestiging op de andere feiten in het centrum van Vaassen.

Scooters
Ook kwam er duidelijkheid in de diefstal van drie scooters en een moutainbike in Epe.  Drie jongelui uit de groep bleken hiervoor verantwoordelijk te zijn. De scooters bleken gedeeltelijk gesloopt. De eigenaren hebben slechts een deel van de scooters teruggekregen.

bron:Politie Utrecht