Vanaf maandag 5 september voeren ABVAKABO FNV en CNV Publieke Zaak acties bij
gemeentelijke diensten verspreid over heel Nederland. De bonden zetten door de acties de werkgever onder druk in het al maanden slepende conflict over een nieuwe CAO voor 190.000 gemeente ambtenaren.

De acties worden uitgevoerd in estafettevorm. Verspreid over heel Nederland staken op verschillende dagen diverse gemeentelijke diensten. In de provincie Noord-Holland wordt er gestaakt bij de reinigingsdiensten in de gemeenten Zaanstad, Purmerend, en Den Helder, evenals bij de reiniging van het samenwerkingsverband van Beverwijk, Velsen, IJmuiden, Heemskerk en Santpoort. In Zuid-Holland leggen de reinigingsdiensten van Delft en Zoetermeer het werk neer.  In de gemeente Utrecht zal in het kader van de acties in de eerste week van september het openbaar vervoer à©à©n dag gratis zijn. In het oosten van het land voeren medewerkers van de gemeenten Arnhem en Nijmegen actie op 13 september. Op die dag vindt in Bergen op Zoom een grote manifestatie plaats voor gemeenteambtenaren uit het zuidwesten van Nederland. Door heel Nederland voeren brandweerkorpsen en ambulancediensten actie.

Voorafgaand hieraan zal als publieksvriendelijke actie het openbaar vervoer in Rotterdam gratis zijn tijdens de Wereldhavendagen op 3 en 4 september. De brandweer in Rotterdam verricht tijdens de Wereldhavendagen niet de gebruikelijke demonstraties, maar zal wel aanwezig zijn om het publiek te attenderen op het CAO-conflict.

Inzet in het conflict over de CAO zijn de loonontwikkeling, het doorbetalen van loon tijdens ziekte, het vroegpensioen en de gevolgen van de invoering van het nieuwe zorgverzekeringsstelsel.

bron:ABVAKABO FNV