De politie heeft vier mannen in de leeftijd van 20 tot 25 jaar uit Harlingen, Bolsward, Dronten en de gemeente Noordoostpolder aangehouden op verdenking van het voorhanden hebben van vals geld en het uitgeven er van. In de nacht van zaterdag 26 augustus op zondag 27 augustus werden er in twee horecagelegenheden in het centrum van Leeuwarden valse twee euromunten aangeboden aan medewerkers met doel om ze om te wisselen. Het personeel vertrouwde het niet helemaal omdat de muntstukken iets afweken in kleur en gewicht. Hierop werd de politie gebeld.

In de omgeving van de horecagelegenheden konden agenten een 20-jarige inwoner van Harlingen en een 23-jarige inwoner van Bolsward aanhouden. Eén van de mannen bleek bij zijn aanhouding nog valse euro’s op zak te hebben. Ook in de auto van één van de verdachten werden nog eens 69 valse twee euro muntstukken aangetroffen.

Door de politie werd een vervolgonderzoek ingesteld. Daarbij kwamen nog twee andere verdachten in beeld. Ook zij, een 25-jarige inwoner uit de gemeente Noordoostpolder en 20-jarige inwoner van Dronten,  werden aangehouden.

Door de rechtercommissaris zijn huiszoekingen verricht bij enkele verdachten. Ook daarbij werden nog valse euromuntstukken aangetroffen. In totaal zijn 142 valse twee euromunten met Duitse en Franse opdruk aangetroffen en inbeslaggenomen. Buiten de munten werden nog een vals rijbewijs en drie vervalste OV-jaarkaarten aangetroffen bij de verdachten. Nog niet eerder werd in Fryslân een dergelijke hoeveelheid valse euromunten aangetroffen. Na verhoor en het opmaken van een proces-verbaal zijn de vier in vrijheid gesteld in afwachting van verdere vervolging.
 
bron: Politie Friesland