Minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) stelt namens de Nederlandse regering 1 miljoen euro beschikbaar voor onmiddellijke noodhulp aan de bevolking van het gebied op het Indonesische eiland Java dat op zaterdag 27 mei werd getroffen door een aardbeving. Het geld zal worden besteed via het Internationale Rode Kruis. Minister Van Ardenne geeft daarmee gehoor aan een internationaal verzoek van deze organisatie.

Van Ardenne: 'Het is nauwelijks te bevatten dat in deze regio opnieuw als gevolg van een aardbeving ruim 3000 mensen, waaronder ook een Nederlander, het leven hebben moeten laten. Het is tragisch dat honderdduizenden mensen hun huizen in een mum van tijd verloren hebben zien gaan. Nederland leeft zeer mee met de mensen in het getroffen gebied. Ik hoop dat de hulpverlening snel op gang komt. Nederland is bereid Indonesië te helpen waar nodig en mogelijk.'
Het Internationale Rode Kruis heeft een zogeheten emergency appeal uitgebracht en daaruit blijkt dat er op dit moment ongeveer 8 miljoen euro nodig is om de eerste noden te kunnen lenigen. Het gaat hierbij o.a. om hulp op het gebied van gezondheidszorg, water en sanitaire voorzieningen, tijdelijk onderdak, dekens en voedselhulp. Deze hulp moet de komende acht maanden aan zo'n 200.000 mensen ten goede komen.
bron:BuZa