Tijdens haar bezoek aan Indonesië heeft minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) een extra bijdrage van 58 miljoen Euro toegezegd aan het Multi Donor Fonds (MDF) voor de wederopbouw van Atjeh en het eiland Nias. Gisteren bezocht Van Ardenne Atjeh waar zij verschillende wederopbouwprojecten heeft bekeken die zijn opgezet als gevolg van de vernietigende tsunami van eind 2004. “Het Multi Donor Fonds heeft laten zien dat het effectief en efficiënt opereert. Er zijn inmiddels 2.000 nieuwe huizen gebouwd en opgeknapt en de bouw van nog eens 5.000 huizen volgt. Meer dan duizend kilometer aan nieuwe wegen is inmiddels aangelegd en ruim 400 nieuwe bruggen zijn gebouwd”, aldus de minister tijdens haar bezoek aan Atjeh.

Het MDF wordt beheerd door de Wereldbank en uitgevoerd in nauw overleg met de Indonesische autoriteiten. Het fonds richt zich met name op de financiering van projecten in de volgende sectoren: infrastructuur, huisvesting, water management, afvalverwerking en het milieu. Met in totaal 17 projecten en een budget van ruim 400 miljoen Euro, levert het MDF een aanzienlijke bijdrage in de wederopbouw. Eerder had Nederland al een bijdrage aan het MDF geleverd van 83 miljoen Euro.

Tijdens haar bezoek aan Atjeh heeft Van Ardenne verder een bijdrage van 500.000 Euro toegezegd aan de organisatie van de verkiezingen daar. Op 11 december gaan de kiezers van Atjeh naar de stembus.

bron:BZ