De vaderlandse pers was vrijdag weer in ruime mate vertegenwoordigd in het KNVB Sportcentrum in Zeist. Het Trainingscenter was het decor van de persconferentie van bondscoach Marco van Basten en KNVB-coach Foppe de Haan. Beide coaches gaven een toelichting op hun selecties, de meeste belangstelling ging uit naar het oudere elftal waarvoor 23 spelers zijn geselecteerd.

Perschef Kees Jansma liet Foppe de Haan aftrappen om zijn selectie van Jong Oranje bekend te maken. Op de achterste rij in de zaal luisterden Van Basten en twee van zijn assistenten, Van 't Schip en Witschge, aandachtig toe. Daarna was het de beurt aan Marco van Basten zelf. Die gaf aan 23 spelers geselecteerd te hebben.

´Met een grote groep is het goed trainen. De posities zijn dubbel bezet en voor een partijvorm elf tegen elf is het ook ideaal. Daarnaast is er komend weekend nog een speelprogramma en je weet het nooit met blessures', sprak de bondscoach, die Van Bronckhorst en Vennegoor of Hesselink toevoegde aan de spelersgroep. Over de vraag waarom laatstgenoemde was geselecteerd, kon Van Basten haarfijn uitleg geven. ´Als wij er voetballend niet doorheen kunnen komen, is Vennegoor of Hesselink de ideale man.'

Verder bouwt hij voort op de interland die onlangs werd gespeeld tegen Duitsland (2-2). ´Het elftal zal niet veel afwijken, slechts andere nuances. Voor zover mogelijk werken wij aan een vaste speelstijl. Het duel tegen Armenië is van cruciaal belang. Als je van de komende vier wedstrijden er drie weet te winnen, maak je een hele goede kans om sowieso tweede te worden en je te plaatsen voor het WK.' Dat winst op Armenië voorop staat wordt duidelijk als Van Basten aangeeft dat drie internationals (Dirk Kuijt, Denny Landzaat en Giovanni van Bronckhorst) die op scherp staan bij een volgende kaart, niet gespaard zullen worden.

Pas tegen Andorra wil de oud-Ajacied bekijken of het trio rust krijgt met het oog op de daaropvolgende belangrijke WK-kwalificatiewedstrijd in en tegen Tsjechië. Leuk om te vermelden is dat Van Basten tijdens de persconferentie het woord richtte tot teammanager Hans Jorritsma. Of Rafael van der Vaart en Khalid Boulahrouz, tegen Duitsland geschorst, bij een nieuwe kaart weer aan de beurt zijn. Jorritsma ontkent en zegt dat deze pas weer bij twee kaarten geschorst zullen zijn.

Een journalist begon nog over Feyenoord-speler Salomon Kalou. Minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie zou mogelijk meer energie willen steken om Kalou aan een Nederlands paspoort te helpen. Van Basten was aangenaam verrast met het nieuws maar reageerde diplomatiek. ´Namens de KNVB wil ik daar niet op ingaan en wachten wij gewoon af.'

Het niet oproepen van Mark van Bommel, die wel deel uitmaakte van de voorlopige selectie, en Edgar Davids werd door van Basten wederom verklaard. Zij zijn zeker nog niet afgeschreven, maar dat geldt voor meer spelers. Dat blijkt wel na afloop van de persconferentie als het journaille de broodjes en soep nuttigt. Met een schuin oog naar Teletekst ziet de bondscoach voor zijn vertrek dat Andy van der Meyde een akkoord heeft bereikt met Everton. ´Het is goed voor die jongen dat hij weer aan spelen toekomt', gaf hij aan niemand uit het oog te verliezen en de huidige selectie scherp te houden door geen garanties af te geven.

bron:KNVB