Vraag een duatleet maar niet of hij wel kan zwemmen. "Wat een domme vraag", bromde Armand van der Smissen vandaag in Venray na het behalen van zijn Europese titel. "Je vraagt een atleet toch ook niet of hij wel kan fietsen?"

Duatlon en triatlon zijn, zo weet de 36-jarige Tilburger, twee onvergelijkbare grootheden. Dat de drievoudige tak mà©t inbegrip van het zwemmen meer beoefenaren heeft en veel meer aandacht krijgt, is hem om het even. "Ik ben een duatleet en heel verguld met deze overwinning, want vrijwel alle toppers op de lange afstand stonden hier aan de start. Triatleten komen niet met de besten mee, dat is een heel andere specialiteit."
 
Van der Smissen legde de 15 kilometer lopen, 60 kilometer fietsen en 7500 meter lopen in het Noord-Limburgse land af in 2 uur, 44 minuten en 14 seconden en droeg de zege op aan zijn zeven maanden oude dochtertje. "Het laatste stuk lopen was hà©à©l zwaar, ik kwam bijna niet meer vooruit", aldus de winnaar, die op de eindstreep nog maar dertien tellen op de Duitser Dirk Strothmann voorbleef.
 
Over drie weken hoopt Van der Smissen in Hongarije ook een gooi te doen naar de Europese titel op de korte afstand, de helft van vandaag. "Dan hoop ik nog minder last te hebben van een knieblessure à©n hoop ik nog beter gewend te zijn aan mijn nieuwe, aerodynamische fiets die ik net vorige week binnen heb gekregen."
 
Bij de vrouwen eindigde het Europees kampioenschap in Venray wel met het Duitse volkslied. Wereldkampioene Ulrike Schwalbe deed ruim 3 uur en 4 minuten over haar race, à©à©n minuut minder dan Yvonne van Vlerken die zich Nederlands kampioene mocht noemen.
 
bron:NOC*NSF