Staatssecretaris van Economische Zaken Karien van Gennip bezoekt van 9 tot 12 mei Oekraïne met een bedrijvenmissie bestaande uit 53 bedrijven. Deze zijn voornamelijk afkomstig uit de sectoren landbouw, constructie, transport en consultancy. Doel van de missie is het intensiveren van de wederzijdse economische en politieke contacten en het ondersteunen van het Nederlandse bedrijfsleven bij het ontwikkelen van activiteiten in Oekraïne. 
Van Gennip zal in Oekraïne o.a. gesprekken hebben met premier Yulia Tymoshenko, minister van Buitenlandse Zaken Tarasyuk, vice-premier en minister van Europese Zaken Rybachuk en minister van Economische Zaken Teryohin.

De afgelopen jaren is de Oekraïense import en export sterk gegroeid. De totale export vanuit Nederland naar Oekraïne nam in 2003 met ruim 13% toe en kwam uit op 435 miljoen euro. Belangrijkste Nederlandse exportproducten zijn voedingsmiddelen, chemische producten, garen en weefsels, computers en andere hardware, machines en voertuigen. De import uit Oekraïne steeg in 2003 met 4,5% en kwam uit op 185 miljoen euro (voornamelijk grondstoffen, minerale brandstoffen, machines en vervoermaterieel en oliehoudende zaden en vruchten). 
Kansrijke sectoren voor Nederlandse bedrijven in Oekraïne zijn landbouw, bouw en infrastructuur, ICT, machine-industrie, vervoer en logistiek en voedings- en genotmiddelen. 
Oekraïne is met 48 miljoen inwoners een interessante afzetmarkt voor Nederlandse producten. Nederland is de vijfde investeerder in Oekraïne. 

bron:EZ