Het kan snel verkeren. Dat ondervond maandag 12 december jl. de in Beekbergen woonachtige N.D. Hij kreeg een boete van EUR 2.250 van de kantonrechter opgelegd omdat hij in een zaak van een vriend was opgetreden als pseudo stagiair advocaat.

Op 22 november 2004 diende bij de politierechter een zaak, waarbij een vriend van de verdachte, zich moest verantwoorden voor het rijden onder invloed. Daarbij trad de toen 21-jarige verdachte N.D. op als verdediger. Hij kweet zich bijzonder van zijn taak als stagiair advocaat, maar toch wekte dit bij de politierechter en de officier van justitie argwaan op. Dit leidde tot een melding bij de orde van advocaten, die aangifte deed van het onbevoegd uitoefenen van het beroep van advocaat.

Maandag moest de verdachte zich hiervoor verantwoorden. Hij ontkende dat hij bij de zitting aanwezig was geweest. Wel had hij, als vriendendienst, voor zijn kennis wat dossierstukken opgevraagd en enige correspondentie over een schikking gevoerd. De officier van justitie vroeg tenslotte om schorsing en haalde de officier van justitie van de zaak van 22 november 2004 uit haar werkkamer. Zij werd na de schorsing als getuige beëdigd en bekeek verdachte goed en vroeg hem tenslotte nog even zijn jas uit te trekken. Toen was ze zeker overtuigd en verklaarde onder ede dat hij de betreffende persoon was die was opgetreden als stagiair advocaat. Verdacht had er niet van terug en hoorde vervolgens zwijgend zijn vonnis aan: EUR 2.250, waarvan EUR 1.000 voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.

Bron: Rechtbank Zutphen